Eroare umană pe Stația Spațială. Un tehnician rus a găurit din greşeală modulul Soyuz

Embed:

Depresurizarea Staţiei Spaţiale Internaţionale de săptămâna trecută a fost provocată de o eroare umană, nu de impactul cu un meteorit, a recunoscut Dmitri Rogozin, directorul Roskosmos.

Mai concret, un angajat al Agenţiei Spaţiale Ruse a deteriorat din greşeală modulul orbital Soyuz şi... a acoperit crăpătura cu un lipici special, înainte de lansare. Din fericire, incidentul nu a avut urmări grave.

Tehnicienii de la centrele de comandă din Houston şi Moscova au observat scăderea nivelului de oxigen şi i-au trezit pe cei şase astronauţi aflaţi la bordul staţiei spaţiale, care dormeau.

Aceştia au descoperit o gaură de câţiva milimetri care fusese acoperită cu bandă adezivă. Ancheta deschisă de Roskosmos a dus la identificarea persoanei vinovate, care va fi sancţionată, a declarat Rogozin.

”Este clar că peretele navei a fost fisurat din interior. Crăpătura a fost provocată de o persoană care mânuia un burghiu, iar vârful acestuia a alunecat”, a spus Dmitri Rogozin, directorul Roskosmos

Incidentul ridică semne de întrebare legate de siguranţa modulelor spaţiale realizate de companiile din Rusia.

De altfel NASA a anunţat că renunţă să mai folosească rachete ruseşti din 2019 şi că va utiliza serviciile de transport ale firmelor private americane, cum ar fi Boeing sau SpaceX.

Pe aceeaşi temă