Era sau nu nevoie de demisia lui Leancă LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.51) Vasile Nedelciuc: Trebuie să-i criticăm pe cei din AIE, dar şi să îi sprijinim când au succese cât de mici.
(UPDATE 22.49) Igor Boţan: De ce şi-a dar demisia? Cred că Leancă a spus: Eu cu echipa mea de la Externe am făcut totul pentru asigurarea angajamentelor, pentru că ceilalţi nu au procedat la fel, eu nu am altă cale. Asta înseamnă că politica internă s-a prăbuşit. Cu Corpul de Control nu merge. Filat a spus că aşteaptă de la alţi miniştri să îşi dea demisia. Lucrurile merg prost, deoarece în acest Guvern nu există coeziune şi fiecare componentă a AIE face ce îi trăsneşte prin cap.
(UPDATE 22.41) Victor Chirilă: Ultimii trei ani lucrurile se mişcă în direcţia corectă, pe care ne-o dorim foarte mult. Sunt lucruri care se schimbă foarte greu, sunt şi interese, dar noile instituţii care se creează, monitorizarea din partea UE ne va obliga pe noi toţi să ne mişcăm, chiar dacă încet.
(UPDATE 22.35) Alexei Tulbure: Sunt anumiţi indici care pot fi măsura evalurăii succesului sau insuccesului unei politici, inlcusiv a celei externe. Unul din criterii e dacă RM din consumatoare de stabilitate a devenit producătoare de stabilitate. Imaginea pe care o extrapolăm pe exterior vine din interior. E o şansă să facă Filat ce a promis în 2011. Acum e timpul politicienilor de valoare, dar AIE e formată dintr-o parte care doreşte reforme şi alta care blochează aceste reforme. Nu se vor schimba lucrurile atâta timp cât există acest blocaj în interior. Unitatea AIE trebuie să fie distrusă şi Alianţa reprofilată. Alegerile îi vor mătura pe foarte mult timp.
(UPDATE 22.30) Vasile Nedelciuc: UE are o experienţă excelentă de monitoriza pregătireaa ţărilor admise în uniune. Să nu credeţi că ei nu ştiu ce se întâmplă la Chişinău şi nu îi cunosc foarte bine pe liderii AIE. UE are motive în plus de a-i verifica şi de a-i pune la rerspect pe cei cu care dialoghează, adevărat că nu atât de tranşant cum aşteptăm, deoarece sunt mai diplomaţi decât diplomaţii de la Chişinău. Vizavi de succese, în condiţiile în care UE să confruntă cu probleme fundamentale, ţări ca RM nu pot avea rezultate palpabile în decurs de un an sau cinci. Această Alianţă cu toate bubele ei este pentru occidentali o soluţie mai bună decât ceea ce s-a produs până acum. Totuşi, la capitolul corupţie situaţia e catastrofală. Şi numai Guvernul sau un minister nu rezolvă nimic. Trebuie să îi încurajăm, dar să le spunem: vin alegerile şi veţi zbura cum au zburat şi alţii.
(UPDATE 22.21) Victor Chirilă: Nu aşteaptă nimeni ca în 2013 să eradicăm total corupţia. Ce se aşteaptă de la noi e ca CNA să funcţioneze, la fel şi CNI, iar Procuratura să îşi facă treaba. Oamenii lucrează în sate, ei nu fac zarvă mare, ei implementează proiecte mici, dar eficiente. Sunt primari care îşi fac datoria.
(UPDATE 22.16) Valeriu Ostalep: Un om, doi pot schimba ceva? Integrarea european ce e? Ştefan cel Mare 1 şi încă o clădirre sau întreaga ţară? Cine din preşedinţii de raion a fost prezent la discursul lui Barroso, care din ei se ocupă de integrarea europeană? Integrarea europeană ţine de interior.
(UPDATE 22.13) Vasile Nedelciuc: Cred că e momentul să le cerem foarte dur liderilor AIE să conlucreze intens şi să nu se facă de râs, acum există şansa de a face un salt autentic.
(UPDATE 22.10) Igor Boţan: Leancă doar a reiterat o promisiune a partidului, nu e promisiunea sa. Regimul liberalizat de vize e vârful aisbergului, dar sub el stă reforma justiţiei şi altele.
(UPDATE 22.07) Alexei Tulbure: Leancă, ca un intelectual are capacitatea de analiză şi reflecţie şi înţelegea foarte bine ce se întâmplă în ţară şi avea posibilitatea de a face acest demers să spună: Eforturile mele se duc în van. Diplomaţia moldovenească nu poate fi o diplomaţie de salon, clasică sau ortodoxă aşa cum o cunoaştem noi. Diplomatul moldovean e unul care pe interior uneori lucrează mai mult decât pe interior, care are capacitatea să explice colegilor, şefilor săi ce se cere de la ei.
(UPDATE 22.00) Vasile Nedelciuc: Leancă şi-a dat demisia pentru că e un diplomat autentic şi e un element cheie în PLDM, decizia lui e una responsabilă şi e o lectie pentru alţi politicieni că dacă fac o promisiune trebuie să o îndeplinească sau dacă nu, să explice.
(UPDATE 21.53) Igor Boţan: Ced că e un scenariu, deoarece Leancă a revenit la subiect vara şi Filat a spus că nu va accepta demisia. Leancă e unul dintre cei mai valoroşi miniştri din acest Cabinet şi îşi asumă mai mult decât ar trebui să o facă. Promisiunea lui Leancă nu e promisiunea lui, ci obligaţia electorală a PLDM, din 6 obligaţii pe care şi le-a asumat a patra se referă la călătoriile fără vize în Europa către sfârşitul anului 2012. A fost, totuşi, un scenariu, o înţelegere. Ei au procedat de această manieră pentru a oferi societăţii un pretext de a reveni la obligaţiunile care aparţin întregii Alianţe. Acest scenariu ar fi putut fi evitat şi nu ar fi fost acuzaţi de un spectacol ieftin.
(UPDATE 21.45) Alexei Tulbure: Nu e bună practica de a prezenta rapoarte la cald. Azi tot Guvernul trebuia să-şi dea demisia, nu doar Leancă. Efectele sunt dezastruoase. Nu ştiu unde am progresat. Înţeleg modernizarea ţării ca schimbări pe interior. Aici nu e nicio poveste de success, nu se produc schimbări, dar UE trebuie să bifeze un success în politica sa de bună vecinătate.
(UPDATE 21.42) Victor Chirilă: Leancă e unul din puţinii politicieni de la Chişinău care ştie ce înseamnă onoare. Pentru el cuvântul a minţi nu există. El a făcut nişte calcule pornind de la experienţa ţărilor balcanice. Optimismul nu s-a adeverit nu din cauza lui, ci pentru că jocurile politice s-a complicat prea mult în acest an. Multe legi s-au aprobat în Parlament cu întârzire şi nu e doar vina Alianţei, ci şi a opoziţiei.
(UPDATE 21.39) Valeriu Ostalep: Declaraţia lui Leancă costă zero, ca şi cea de anul trecut. El ştia că nu e posibil, dar ne-a minţit. Am dori ca politicienii să nu ne promită 1.000 de euro salaroii şi aderare la UE, dar deja să îndeplinească unele din promisiunile făcute. Leancă e în funcţie ca să ştie exact ce se întâmplă, nu să spere. Dacă a spus că se duce, trebuie să plece .Ar fi fost interesant să auzim şi opinia lui Timofti. Măcar formal există anumite obligaţiuni, dar pe nimeni asta nu interesează.
(UPDATE 21.34) Vasile Nedelciuc: Într-o democraţie există mai multe instrumente care trebuiesc folosite, există şi instituţia demisiei, pe care politicienii autentici o folosesc ori de câte ori e nevoie de a atrage atenţia publcă asupra unor evenimente, ori pentru a face presiuni în sens bun, ori pentru a poziţiona politica ţării în raport cu alte ţări. Poziţia lui Leancă a fost corectă, dar nu e neapărat că dacă Filat nu acceptă demisia, Leancă să rămână. Am ajuns departe, dar e adevarat că nu acolo unde a vrut Leancă. Aceasta nu e doar vina şi obligaţiunea lui Leancă.
(21.29) Zis şi făcut. Dacă vă mai aduceţi aminte, în toamna anului 2011, ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, a promis că vom obţine regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană până la finele acestui an, iar în caz contrar - va demisiona. E luna decembrie, însă nimic nu s-a schimbat şi europenii ne impun vize în continuare.
Aşa cum a promis, Iurie Leancă şi-a prezentat astăzi demisia. Premierul Vlad Filat i-a respins cererea - ceea ce era de aşteptat, spun experţii. Era sau nu nevoie de această demisie? A fost o simplă acţiune de PR sau au dreptate acei analişti, care spun că ministrul Afacerilor Externe este unul dintre puţinii politicieni din Moldova care cunosc noţiunea "demisia de onoare"?
Şi pentru că ne apropiem de finele anului, ne întrebăm cum a fost acesta pe plan extern? Totalurile le facem astăzi, la Fabrika.
Invitaţii din această seară sunt: preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă, Vasile Nedelciuc, directorul executiv APE, Victor Chirilă, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep, fostul reprezentant al Republicii Moldova la Consiliul Europei Alexei Tulbure şi analistul politic Igor Boţan.