EPOPEEA invitaţiilor continuă. PSRM cere ca PAS-PPDA să accepte toate condițiile socialiștilor, pentru a continua discuțiile

Embed:

Blocul Politic ACUM din nou cheamă PSRM la discuţii, privind crearea unei coaliţii de guvernare.

"Reprezentanții grupului de lucru ai Blocului ACUM sunt disponibili să se întâlnească cu deputații fracțiunii PSRM pe data de 24 aprilie, ora 11.00, în sediul Parlamentului Republicii Moldova, bir. 301, pentru a discuta agenda comună antioligarhică și socială, precum și modalitatea formării organelor de lucru ale legislativului, inclusiv identificarea măsurilor concrete de consolidare a încrederii cu scopul evitării alegerilor anticipate.", se spune într-un comunicat de presă al blocului ACUM.

La scurt timp, socialistul Ion Cebanu a venit cu o reacţie pe pagina sa de facebook.

"Remarcăm tonalitatea mai puțin categorică a mesajelor celor de la ACUM, ceea ce ar putea crea pe viitor premize de discuții pe marginea depășirii crizei politice create, însă constatăm cu regret că PAS și DA încă nu sînt disponibili pentru a avea negocieri serioase privind propunerile PSRM aprobate la ultima ședință a Consiliului Republican.", scrie Ion Ceban.

Totodată, Ion Ceban susţine că PSRM este îngrijorat de unele acţiuni unioniste ale binomului PAS - PPDA.

"Sîntem îngrijorați de unele acțiuni și activități cu tentă unionistă din ultimile zile la care activ participă conducerea blocului ACUM și care categoric nu pot fi acceptate de socialiști ca element al următoarei guvernări.", se mai spune în mesaj .

PSRM şi ACUM de mai multe ori şi-au făcut invitaţii la discuţii, dar s-au întâlnit o singură dată. Pe 11 aprilie, socialiştii şi membrii ACUM s-au întrunit în cadrul unei şedinţe pentru a discuta despre crearea unei coaliţii de guvernare. Discuţiile au eşuat însă, iar deputaţii s-au certat ca la uşa cortului.

CITEŞTE ŞI: Discuțiile între PSRM și ACUM au eșuat. Au venit, s-au certat și au plecat

Socialiştii insistă pe un guvern majoritar, aceştia cer ca Zinaida Greceanîi să devină preşedinte al Parlamentului şi SIS să revină în subordinea administraţiei prezidenţiale. Totodată, în cadrul noului guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe şi cel al apărării. PSRM mai vrea ca limba rusă să devină limbă de comunicare și doresc anularea legii care prevede combaterea propagandei ruse în Republica Moldova.
 
Pe de altă parte, binomul PAS - PPDA insistă pe un guvern minoritar, condus de Maia Sandu. Cei de la ACUM mai vor ca preşedinte al Parlamentului să fie numit Andrei Nastase.
 
În campania electorală, membrii ACUM au semnat un angajament prin care au promis alegătorilor că nu vor participa la cearea unei coaliții de guvernare, formală sau informală, cu PSRM, PDM şi partidul Şor.
 

Lasă un comentariu