Epopeea concursurilor eşuate. Guvernarea ACUM-PSRM anulează rezultatele competiţiilor şi numeşte în funcţii persoane comode

Embed:

De la crearea Alianţei ACUM-PSRM, noţiunea de concurs şi-a pierdut sensul şi valoarea. Orice rezultat neaşteptat sau nedorit de către actuala Guvernare este un motiv de a anula scrutinul şi de a pune în funcţii persoane loiale partidelor de guvernare. 

După crearea majorităţii parlamentare ACUM-PSRM şi a investirii Guvernului Sandu, a fost anunţat concursul pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Guvernul, Parlamentul şi CSM urmau să-şi aleagă candidaţii. Concursul organizat de Guvern s-a lăsat cu un scandal, după ce unii candidați au avut pretenţii referitoare la membrii comisiei de selectare, pe care i-au acuzat de corupție şi lipsă de transparenţă. Într-un final, Guvernul a ales cei doi judecători: Liuba Șova și Nicolae Roșca, ultimul fiind membru PAS, formaţiune condusă de premierul Maia Sandu

CITEŞTE ŞI: Concurs cu scandal la Curtea Constituțională

La Parlament deputaţii din alianţa ACUM-PSRM au ignorat rezultatele concursului pentru funcţia de judecător la Curtea Consituţională şi au înaintat candidaţi comozi liderilor politici. Competiţia a fost câştigată de Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu, dar în funcţie a ajuns Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan. Amintim că magistrata Manole a picat testul de integritate la concursul organizat de Guvern şi nu a trecut probele la Parlament şi CSM. Totodată, socialistul Vladimir Ţurcan nici nu era în ţară când a aflat că se mută din fotoliul de deputat la Curtea Constituţională. 

CITEŞTE ŞI: A picat testul de integritate la concursul organizat de Guvern pentru numirea judecătorilor CC, s-a plâns lui Andrei Năstase și astăzi ar putea fi magistrat al Curţii Constituţionale. Vorbim despre Domnica Manole, care s-a înscris la toate cele trei concursuri pentru această funcţie organizate de la Parlament, Guvern şi CSM. 

Nemulţumiri şi critici la adresa guvernării a stârnit şi modul în care a fost numit Procurorul General interimar Dumitru Robu. Într-o zi de weekend, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a invitat doritorii să se înscrie la concurs, iar luni moldovenii au aflat numele Procurorului şef. Tot atunci, preşedintele Comisiei parlamentare Sergiu Litvinenco (deputat PAS) a declarat că în acest caz legea nu prevede organizarea unui concurs. 

Imediat după ce şeful statului Igor Dodon a semnat decretul privind numirea lui Dumitru Robu în funcția de Procuror General interimar, s-a aflat că acesta are legături cu liderul PPDA, Andrei Năstase. Dumitru Robu este finul de cununie al procurorului Vera Chiranda, care, la rândul său, este cumătră cu viceprim-ministrul și ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, scrie Ziarul de Gradă.

CITEŞTE ŞI: Promovarea cumetrilor în alianţa PSRM-ACUM continuă. ZdG spune că noul procuror general are legături cu Andrei Năstase

Funcția de director al Serviciului Vamal rămâne vacantă în continuare. Niciunul dintre candidați nu a promovat concursul pentru această funcție. Anunțul a fost făcut, săptămâna trecută, de către membrii Comisiei pentru selectarea directorului Serviciului Vamal, după proba interviului. Ulterior, în presă au apărut investigaţii în care se spune că Andrei Năstase a preluat treptat controlul politic în vamă, cu ajutorul lui Iurie Ceban, directorul interimar al Vămii, care, de altfel, este cumătru cu Năstase.  

CITEŞTE ŞI: Încă un concurs eșuat. Nici unul din cei doi candidați la șefia Serviciului Vamal nu a promovat concursul

PUBLIKA.MD precizează că astăzi Ministrul Justiţiei Olesea Stamate a anunţat că anulează concursul pentru funcţia de Procuror General, pentru că unul dintre membrii Comisiei a trişat rezultatele. Asta în situaţia în care concursul a fost organizat de instituţia pe care o conduce Stamate. 

CITEŞTE ŞI: Ministrul Justiţiei: Concursul pentru funcţia de Procuror General, ANULAT

Lasă un comentariu