Energie termică asigurată din deşeuri agricole: Un efect ecologic pozitiv şi un efect economic ce ţine de utilizarea unui combustibil calitativ

Embed:

Peste 20 la sută din energia termică folosită în Moldova poate fi asigurată de deşeurile agricole. Specialiştii spun însă că producerea acestei energii necesită investiţii enorme. Cercetătorii de la Universitatea Agrară lucrează în prezent, împreună cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, la un proiect de implementare a acestei tehnologii.

În Moldova poate fi produsă energie termică din deşeuri agricole în cantităţi suficiente să asigure necesităţile în energie a localităţilor rurale. Procesul de prelucrare a acestor deşeuri este însă unul costisitor. Doar pentru o singură localitate este nevoie de 150 de mii de euro. Specialiştii spun că sunt făcuţi primii paşi pentru exploatarea potenţialului surselor regenerabile de energie.

"Avem un proiect cu Academia de Ştiinţe anul acesta l-am început, scopul principal este estimarea volumului de deşeuri, care este astăzi în agricultură", a declarat Grigore Marian, profesor universitar.

"La noi în ţară anual se formează undeva în jur la 2 milioane de tone de deşeuri agricole, care pot fi cu uşurinţă aplicate. Asta ar permite de a avea un efect ecologic pozitiv şi un efect economic ce ţine de utilizarea unui combustibil calitativ cu proprietăţi calorice înalte şi cu un preţ redus 7.41", a explicat Alexandru Muntean, cercetător ştiinţific.

În anul 2007, Parlamentul a aprobat Legea energiei regenerabile, care prescrie formarea unui sistem de producere a biocombustibilului şi atragerea investiţiilor în domeniu. Iată ce s-a făcut...

Călin Negură, director Adjunct, Agenţia pentru Eficienţă Energetică spune că valorificarea acestor surse necesită investiţii:   "Deocamdată nu ne putem cu multe lăuda. Valorificarea acestor surse necesită investiţii. Investiţiile pot fi efectuate atunci când investitorii sunt siguri de recuperarea acestor investiţii".

"Abordarea politică şi economică este greşită. Banii care se iau din granturile străine, din creditele străine favorabile, cu dobândă de un procent la 30, 40 de ani. Investiţiile trebuiesc făcute în dezvoltare, dar nu în consum", a subliniat Gheorghe Duca, academician, preşedintele AŞM.

Cercetătorii spun că Moldova dispune de o gamă largă de deşeuri agricole care pot servi drept o sursă alternativă sigură de compensare a deficitului de energie existent astăzi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu