Energie din BIOMASĂ pentru şapte şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni

Şapte şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă.

Contractul de Parteneriat Public-Privat semnat de Consiliul Raional Ungheni şi compania Green Energo, asigură livrarea energiei din biomasă la tariful de 750 lei Gcal. Consiliul raional Ungheni a primit un grant de 2.132.000 lei pentru lansarea PPP, din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

După Leova, Ungheni este cel de-al doilea raion care a lansat serviciile de Parteneriat Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă.  

Agentul economic care asigură instituţiile benificiare a preluat în gestiune 5 centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi a construit 2 noi sisteme de încălzire pe biomasă.

Investiţia totală a agentului economic a fost de 1.000.000 lei.  

Beneficiarii PPP Ungheni sunt următorii:  şcolile din satele Bumbăta, Zagarancea, Valea Mare, Sculeni, Hârcești şi grădiniţele din s. Florițoaia Veche şi Condrătești.

"Iarna aceasta am beneficiat de primele rezultate pozitive din cadrul parteneriatului public privat, astfel în sezonul rece atât copiii, cât și profesorii s-au bucurat de încăperi călduroase cu o temperatură de 18-20 grade. Este o temperatură optimă, care corespunde standardelor sanitare, dar pe care, din păcate, anii trecuți nu o puteam asigura în fiecare zi. Acum directorii instituțiilor de învățământ plătesc doar costul unei Gcal, neavând grija achiziționării biocombustibilului, a angajării operatorilor sau a întreținerii corecte a centralelor termice", a declarat președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun.

Agentul economic a declarat că implementarea parteneriatului a adus beneficii ambelor părţi.

"La început toate schimbările sunt văzute mai reticent, dar pe parcursul acestui sezon de încălzire managerii instituțiilor s-au convins că au doar de câștigat de pe urma parteneriatului. Cele 7 instituții au primit agent termic la timp, conform condițiilor stabilite de contract și la un preț rezonabil, costul unei Gcal fiind de 750 de lei față de 1400 de lei pentru gaz", spune partenerul privat, Victor Vorobiov.

Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 10 ani, timp în care autoritățile locale vor plăti un tarif optim pentru Gcal de energie.

Ulterior, centralele termice vor deveni proprietate a Consiliului raional Ungheni.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017.

Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu