Energia electrică, MAI SCUMPĂ din august. Anunţul făcut de şeful ANRE

Embed:

La începutul lunii august vom afla cu cât se va scumpi energia electrică. Anunţul a fost făcut de Veaceslav Untilă, directorul general al Consiliului de administraţie al ANRE. El a precizat că instituţia analizează solicitările furnizorilor de energie electrică, iar în data de 9 august va veni cu o decizie finală. Untilă a dat asigurări că tarifele nu vor creşte mai mult de 10 la sută. 

"Noi cred că examinăm propunerile azi, mâine şi vineri le publicăm şi noi pe site-ul nostru. O să găsiţi o diferenţă între preţurile propuse de furnizor de energia electrică pentru consumatorii finali şi care este poziţia ANRE faţă de aceste preţuri. Noi credem că nu vor depăşi sau vor reveni la preţurile din anul 2018", a menţionat Untilă.

Anul trecut, la iniţiativa fostului premier Pavel Filip, ANRE a redus tarifele la curentul electric. Astfel, preţul pentru un kilowatt-oră s-a micşorat de la 1 leu şi 99 de bani, la 1 leu şi 79 de bani, pentru clienţii Gas Natural Fenosa, iar pentru consumatorii din nordul ţării, preţul pentru un kilowatt-oră a scăzut de la 2 lei și 12 bani la 1 leu și 91 de bani. La rândul său, noul ministru al Economiei, Vadim Brânzan, afirmă că vina pentru majorare o poartă fosta guvernare.

"Atunci când trebuia de luat măsuri în trecut, mă refer la anul 2018 şi anii precedenţi, se micșorau tarifele, atunci când nu trebuiau să fie micșorate", a spus ministrul Economiei, Vadim Brînzan.

Deocamdată, Pavel Filip nu a oferit o reacţie la acest subiect. Subiectul privind tarifele pentru curentul electric urma să fie discutat în Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică. La şedinţă au fost chemaţi reprezentanţii ANRE şi mai mulţi experţi în domeniu. Într-un final, însă, deputaţii alianţei PSRM - ACUM au abordat alte subiecte, fapt ce a stârnit nemulţumirea celor invitaţi la şedinţă.

"Noi acum discutăm un subiect care a fost epuizat încă trei ani în urmă. Eu vreau să văd buna intenţie a comisiei că voi într-adevăr vreţi să lucraţi", a declarat Sergiu Tofilat, expert economic.

"Că numai dumneata lucrezi, trebuie de înţeles că numai dumneata lucrezi", a afirmat Chiril Moţpan, preşedintele Comisie securitate naţională, apărare şi ordine publică. 

"Mie personal îmi e ruşine faţă de lumea adunată aici, sunt peste 20 de oameni, care trebuie să piardă timp să clarifice nişte chestii care demult au fost discutate", a precizat Sergiu Tofilat. 

În ultima perioadă, reprezentanţii blocului ACUM vorbesc tot mai des despre majorarea tarifelor la curentul electric, dar şi pentru alte servicii. Asta deşi, anterior, ei solicitau reducerea tarifelor.

Acum, când au ajuns la guvernare, deputaţii PAS - PPDA au schimbat macazul şi sunt deranjaţi că moldovenii plătesc facturi mai mici. Recent, ei au cerut explicaţii de la ANRE privind iniţiativa Guvernului Filip de a micşora preţul curentului electric.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu