EMBARGO, dar nu pentru toţi: Rusia permite importul vinului produs de CINCI COMPANII din Moldova

Embed:

Încă o companie vinicolă din autonomia Găgăuză va putea exporta producţia în Rusia. În total, numărul acestora a ajuns la cinci. Este vorba despre firmele Kazayak-Vin, Invinprom, Vinăria Bostavan şi Tomai Vinex. De asemenea, compania Şardrisvin a obţinut dreptul de a livra în vrac.

Ministrul Agriculturii, Ion Sula,  a declarat că a aflat despre decizia autorităţilor ruse de pe site-ul Rospotrebnadzor.

''În ultima perioadă Rospotrebnadzor a ridicat mai multe probe de la produsele din Republica Moldova. Ultima vizită a lor a avut loc la sfârşitul lunii iunie. Atunci echipa de experţi a vizitat mai multe companii vinicole, inclusiv acestea care au obţinut permisiunea de a exporta pe piaţa rusă. O informaţie oficială nu am primit deocamdată, dar din experienţa anterioară, prin intermediul Ambasadei vom primi informaţia la acest subiect. Ministerul Agriculturii insistă ca toţi producătorii şi exportatorii de vinuri să aibă acces la piaţa rusă, desigur cei la care se confirmă nivelul de calitate. Nu ne dorim să avem discriminare între producătorii din Republica Moldova care produc vinuri calitative'', a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sula, în direct la Publika TV.

 

Știrea zilei vine din Rusia. A fost ridicat EMBARGOUL http://goo.gl/ZquJ6E

Posted by PUBLIKA.MD on Friday, August 7, 2015

"Din păcate nu am obţinut nicio informaţie oficială, nici chiar ministerul nu a fost informat. Noi observăm că companiile din Găguzia au dreptul să exporte, sperăm că aceştia sunt primii paşi spre liberalizare pentru toţi, nu doar pentru cei din Găgăuzia. Suntem apreciaţi de ţările europene, dat fiind faptul că mai mulţi producători au obţinut premii si medalii la diferite concursuri", a menţionat directorul Oficiului Naţional al Vinului si Viei, Dumitru Muntean.

Rospotrebnadzor a verificat, în prima jumătate a anului, 243 de loturi de vin din Găgăuzia, în volum total de peste 2,3 milioane de litri. De asemenea, au fost examinate şase loturi de divin, de aproape 20.000 de litri. Moscova a interzis importul de vinuri din Moldova în septembrie 2013, pe motiv că acestea nu ar corespunde cerinţelor de calitate.

Rospotrebnadzor i-a în calcul extinderea listei companiilor vinicole care vor putea exporta din Moldova.

PUBLIKA.MD aminteşte că ieri, autorităţile fitosanitare din Rusia au decis să continue experimentul de a permite importul fructelor din Moldova

Rosselhoznadzor a acordat permisiune de acces pentru mere, pere, gutui, caise, piersici, vişine, cireşe, nectarine, prune şi porumbele. Autoritatea se bazează pe garanţiile de calitate acordate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. 

Iată şi lista companiilor pentru care embargoul rusesc a fost ridicat: Agro Sadîm, Başkalean Agro, Bizim Yeri, LPK Imeks, Celepen Agro, Kafadar, Tresor, SPK Kairîm, Eniyja, Cebotari, Agrosolidaks, Ghevlandri, Nezetlz Yuzyum, Speranţa, Kelehbar, Ghelen Agro şi Edinji Alians.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu