Elveția cere Rusiei să înceteze spionajul de pe teritoriul său

Embed:

Elveţia cere Rusiei să înceteze activităţile de spionaj pe teritoriul confederaţiei, după ce două dintre cele mai recente cazuri de spionaj au fost făcute publice. Ambasadorul rus la Berna a fost convocat de autorităţile elveţiene şi i s-a înmânat o notă de protest.

Demersul are loc după ce în presă au apărut articole despre spionii ruşi arestaţi şi expulzaţi din Olanda, după ce au încercat să pătrundă în reţeaua informatică a unui laborator elveţian, unde au fost testate probele de Noviciok prelevate din Salisbury, în urma atacului chimic din martie.

Tot acolo au fost analizate şi probe din diverse locuri din Siria, unde au fost folosite arme chimice. Anul trecut, tot spionii ruşi au fost acuzaţi că au lansat atacuri cibernetice împotriva WADA - agenţia mondială antidoping care are birouri în Elveţia.

În 2015, WADA a suspendat RUSADA, agenţia rusă antidoping, din cauza implicării în programul de dopaj susţinut de Moscova pentru îmbunătăţirea performanţelor sportivilor ruşi. Un studiu confidenţial al serviciilor de informaţii elveţiene arată că un sfert dintre diplomaţii ruşi acreditaţi în Elveţia sunt de fapt ofiţeri de spionaj

Le Dimanche Matin şi Sonntag Zeitung scriu că activitatea acestor spioni ruşi e concentrată la Geneva, unde se află sediile mai multor organizaţii internaţionale, inclusiv ale unor agenţii ONU.

Presa elveţiană scrie că Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, cei doi presupuşi ofiţeri GRU, autori ai atacului chimic din Salisbury, ar fi fost de 6 ori la Geneva, unde au stat perioade lungi de timp.

Cei doi au declarat în timpul interviului acordat postului de televiziune afiliat Kremlinului, RT, că ar fi fost în Elveţia în... concediu, aşa cum au fost şi la Salisbury. Internauţii remarcă ironic că în Geneva nu există o catedrală cu turlă înaltă şi cu un ceas foarte vechi, aşa cum este cea din Salisbury, pe care cei doi susţin că au vizitat-o. Rusia dezminte toate acuzaţiile privind desfăşurarea de operaţiuni de spionaj în Elveţia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu