Elveţia cere Rusiei să înceteze activităţile de spionaj pe teritoriul confederaţiei. Care este motivul

Embed:

Elveţia cere Rusiei să înceteze activităţile de spionaj pe teritoriul confederaţiei, după ce două dintre cele mai recente cazuri de spionaj au fost făcute publice.

Ambasadorul rus la Berna a fost convocat de autorităţile elveţiene şi i s-a înmânat o notă de protest.

Demersul are loc după ce în presă au apărut articole despre spionii ruşi arestaţi şi expulzaţi din Olanda, pentru că ar fi încercat să pătrundă în reţeaua informatică a unui laborator elveţian, unde au fost testate probele de Noviciok prelevate din Salisbury.

Anul trecut, tot spionii ruşi au fost acuzaţi că au lansat atacuri cibernetice împotriva WADA - agenţia mondială antidoping care are birouri în Elveţia. În 2015, WADA a suspendat RUSADA, agenţia rusă antidoping, din cauza implicării în programul de dopaj susţinut de Moscova pentru îmbunătăţirea performanţelor sportivilor ruşi.

Un studiu confidenţial al serviciilor de informaţii elveţiene arată că un sfert dintre diplomaţii ruşi acreditaţi în Elveţia sunt de fapt ofiţeri de spionaj.

Le Dimanche Matin şi Sonntag Zeitung scriu că activitatea acestor spioni ruşi e concentrată la Geneva, unde se află sediile mai multor organizaţii internaţionale, inclusiv ale unor agenţii ONU.

Între timp, au apărut noi detalii în cazul otrăvirii lui Serghei și a Iuliei Skripal. Potrivit presei britanice, Alexandr Petrov şi Ruslan Boşirov, cei doi presupuşi ofiţeri GRU, ar fi consumat canabis și ar fi chemat o prostituată în numărul lor de hotel cu o seară înainte să comită atacul chimic. În context, ziarele elvețiene scriu că cei doi ar fi fost de 6 ori la Geneva, unde au stat perioade lungi de timp.

Presupușii spioni au declarat în timpul interviului acordat postului de televiziune afiliat Kremlinului, RT, că ar fi fost în Elveţia în concediu, ca să se relaxeze. Rusia dezminte toate acuzaţiile privind desfăşurarea de operaţiuni de spionaj în Elveţia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu