Eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko, o condiţie obligatorie impusă Kievului de Uniunea Europeană

Embed:

Eliberarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko este o condiţie obligatorie impusă Kievului din partea UE, înaintea semnării Acordului de asociere. Oficialii de la Bruxelles au avertizat în repetate rânduri că situaţia fostului premier, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, ar putea afecta relaţia cu comunitatea internaţională.

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană, reuniţi la mijlocul lunii octombrie, la Luxemburg, au avertizat Kievul să rezolve urgent cazul Iuliei Timoşenko, dacă vrea să semneze în noiembrie Acordul de asociere.

"Problema justiţiei selective, asta ar spune şi Iulia Timoşenko dacă ar fi aici, este una mult mai amplă şi reflectă natura sistemului de justiţie din Ucraina. Am spus în repetate rânduri că aceasta trebuie soluţionată şi e necesar să fie abordată ca parte a dorinţei Kievului de a avea relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană", a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Oficialii europeni i-au cerut, de mai multe ori, preşedintelui ucrainean să o graţieze pe Iulia Timoşenko. Viktor Ianukovici a subliniat, însă, că este gata să semneze o lege care să-i permită rivalei sale să meargă în Germania pentru tratament, fără a menţiona nimic despre graţiere.

Anterior, Parlamentul European a creat o comisie care să examineze succesele înregistrate de Ucraina în procesul de mediere în privinţa unei posibile eliberări a lui Timoşenko. Raportul va fi prezentat pe 18 noiembrie, cu doar 10 zile înainte de Summitul Parteneriatului Estic. Observatorii internaţionali consideră că fostul oficial ucrainean a fost condamnat din motive politice. Totodată, reprezentanţii opoziţiei de la Kiev susţin că Ianukovici refuză să o elibereze pe Iulia Timoşenko, pentru a nu permite revenirea acesteia în prim-planul vieţii politice din Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu