Elevii din diasporă au probleme la înmatricularea în şcolile din ţară

Elevii din diasporă se confruntă cu o serie de probleme la înmatricularea în școlile din țară. Pe lângă chestiunile birocratice, legate de recunoașterea și echivalarea diplomelor de studii, care necesită mult timp, aceștia trebuie să însușească unele materii și să treacă mai multe teste. În ajutor trebuie să vină, părinţii, profesorii şi chiar uneori psihologii pentru a-i ajuta să se reintegreze mai rapid în mediul academic. 

Igor Furtună a plecat în anul 2000 din țară împreună cu soția. Acolo i s-au născut două fete. Cea mai mare are acum 16 ani, iar cea mică șapte. În acest an el s-a reîntors în țară și s-a confruntat cu unele probleme. Mai multe instituţii de învăţământ nu au acceptat înmatricularea fetelor din diverse motive.

"Am găsit careva obstacole din cauză că nu au învăţat istoria românilor, limba română, geografia română. Fiica cea mare, mâine e întâi septembrie, încă nu avem un răspuns şi nu ştim unde va merge. Din iunie m-am tot ocupat de întrebarea asta", a zis Igor Furtună, tatăl fetelor.

Echivalarea diplomelor de studii reprezintă în continuare o problemă serioasă cu care se confruntă elevii veniţi de peste hotare.

"În diferite ţări sistemele de notare diferă destul de mult mult. Este deseori, dificil, delicat să găsim o corespundere potrivită între sistemele educaţionale, sistemele şcolare de peste hotare şi cel din Republica. Le este uneori dificil să meargă în rând cu colegii lor să fie la acelaşi nivel de matematică, de ştiinţe", a spsu Dorin Duşceac, preşedintele Asociaţiei pentru integrarea migranţilor din Paris.

La Liceul Mihai Viteazul din Capitală au fost înmatriculați în ultimii doi ani 17 elevi veniți din Canada, Italia, Franţa, Germania şi Siria. Directoarea instituției, spune că uneori procedura de echivalare a notelor la Ministerul Educației durează prea mult timp.

"Cu copiii din Siria cu adevărat a fost peste trei luni, deci noi am luat doar permisiunea Ministerului şi Direcţiei Generale de a-i înscrie pe aceşti copii condiţionat până vin documentele de la minister. Cu siguranţă după mine ele trebuiesc foarte operativ pregătite pentru că instituţia de învăţământ îşi asumă deseori riscul", a declarat Nelly Berezovschi, directoarea liceului Mihai Viteazul din Capitală.

Problema reintegrării mai rapide a tinerilor din diasporă în sistemul de învăţământ este şi în atenţia premierului Pavel Filip. Oficialul a cerut mobilizare maximă în examinarea fiecărui caz în parte.

"Noi tot vorbim despre copiii care pleacă, oamenii tineri care pleacă peste hotare şi nu atât de mult revin înapoi acasă şi iată şi cei puţini care revin se confruntă cu această barieră şi cu aceste probleme. Să treceţi pe nume fiecare care se confruntă cu această problemă acum în acest an, dar desigur problema trebuie rezolvată la general", a firmat Pavel Filip, premierul Republicii Moldova.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține că a redus recent termenul de echivalare a diplomelor elevilor veniți de peste hotare.

"Actele vor fi eliberate nu în 30 de zile, dar în 14. Acum este o perioadă un pic mai încărcată. Cei care au întârziat de asemenea este prioritar pentru echivalarea, recunoașterea actelor acestor copii. Când ei vin din altă țară ei trebuie să susțină diferența de studii. Chiar dacă întâlnesc dificultăți profesorii din școli se străduie să-i ajute", a zis Lilia Pogolșa, viceministru al Educației.

Din acest an, universităţile oferă locuri la buget pentru tinerii din diasporă, iar pentru ceilalţi taxele de studii sunt egale cu a studenţilor din ţară. Aceste facilităţi nu au fost disponibile în anii precedenţi.

"O schimbare pe care noi am aşteptat-o cu foarte multă plăcere. Nu erau puşi în condiţii egale cu cei care au absolvit aici în Republica Moldova. În acest an s-a făcut un pas înainte, nu doar că i-am echivalat în mărime de taxă pentru studii, dar şi le-am permis să participe la concurs pentru locurile cu finanţare bugetară", a spus rectorul ASEM, Grigore Belostecinic.

La începutul luii august Guvernul Republicii Moldova a expediat, prin intermediul Biroului relații cu diaspora, 500 de abecedare "Albinuța", semnate de Grigore Vieru, copiilor născuţi în 30 de ţări. Astfel, autorităţile moldoveneşti încurajează copiii din diasporă să învețe limba țării de origine a părinților lor și să dezvolte legături emoționale cu Republica Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu