Elevii din 15 de şcoli din ţară vor beneficia, în acest an, de calculatoare de ultimă generaţie

Embed:

Elevii din 15 de şcoli din ţară vor beneficia, în acest an, de calculatoare de ultimă generaţie.

Proiectul face parte din memorandumul de acum trei ani dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din ţara noastră şi autorităţile din provincia Jeju din Coreea de Sud.

Un prim lot de opt calculatoare, în valoare de 6700 de dolari, a ajuns la Risipeni, raionul Făleşti.

Elevii din localitate învaţă informatica la calculatoare vechi, care nu sunt conectate la internet. Noile computere sunt mai mult decât o necesitate pentru un proces educaţional de calitate, spun profesorii.

"O să putem scoate multă informaţie din internet, elevii o să poată să scoată la imprimantă ca să prezinte nişte materiale pentru că sunt mulţi care acasă nu au calculatoare. Pentru viitorul nostru, pentru elevii noştri, sunt binevenite aceste calculatoare", a spus profesoară de informatică, Nina Lupușor. 

Copiii spun că le era dificil să înţeleagă sarcinile primite pe calculatoarele vechi. Mai mult, acestea se deconectau în timpul orelor.

"Mergeau mai greu şi uneori nu reuşeam să ne încadrăm în timpul orelor, ni se dădea nişte însărcinări pe care uneori nu le puteam executa."

"Chiar dacă aceste ustensile sunt mai învechite, noi ne descurcam, era desigur mai greu, calculatoarele sunt mai învechite."

Iar directorul instituţiei mai are o veste bună: deschiderea unei săli multimedia la care vor avea acces toţi cei 179 de elevi ai gimnaziului.

"Planificăm să facem o sală complexă, o sală multimedia şi inclusiv şi sală de informatică să fie comună, o să asigurăm şi cu tablă interactivă. Calculatoarele pe care le primi sunt binevenite", a spus directorul gimnaziului "Diomid Gherman", Gheorghe Lupușor.

Alte zece calculatoare noi, oferite în cadrul aceluiaşi proiect, au ajuns la Gimnaziul „Eugen Coșeriu” din satul Catranîc, raionul Făleşti, unde învaţă 218 elevi.

"În raionul Făleşti venim ca rezultat în urma vizitei Guvernului în teritoriu, aceste două instituţii au solicitat donaţie de calculatoare. Acolo vor merge zece calculatoare pentru că numărul acestora a fost repartizat în funcţie de numărul de copii", a spus secretarul de stat la Ministerul Educaţiei, Angela Cutasevici.

Acordul dintre Republica Moldova şi Coreea de Sud prevede donarea a 450 de computere pentru instituțiile de învățământ general din ţară. Calculatoarele vor ajunge în ţara noastră în trei tranșe, până în anul 2020.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu