Elevii claselor gimnaziale nu vor mai achita chiria manualelor. REACŢIA părinţilor

Embed:

În noul an de studii, elevii claselor gimnaziale nu vor mai achita chiria manualelor. Costurile pentru tipărirea cărților vor fi suportate de stat. Ministerul Educaţiei urmează să elaboreze un regulament care să prevadă noile condiţii de editare a manualelor şcolare. Chiar dacă plata nu reprezintă pentru mulţi părinţi o povară financiară, ei s-au bucurat că vor scăpa de o cheltuială în plus. 

Plata pentru chiria manualelor a fost anulată după ce magistraţii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională această prevedere din Codul Educaţiei.

"Statul este cel care îşi asumă toate cheltuielile pentru învăţământul primar şi gimnazial. De la 1 septembrie elevii vor primi manualele gratuit, nu vor trebuie să achite chiria", a spus secretarul general al Curţii Constituţionale, Rodica Secrieru. 

Părinţii s-au bucurat că vor putea face nişte economii. Unii spun însă că suma pe care o plătesc pentru manuale este mai mult simbolică şi nu le afectează semnificativ bugetul.

Şi elevii spun că vor putea folosi banii economisiţi în alte scopuri.

În prezent, elevii claselor a 5-a - a 9-a sunt asigurați cu manuale în schimbul unei taxe care variază în funcție de manual şi uzura acestuia.

Sistemul de plată pentru chiria manualelor şcolare a fost introdus la propunerea Ministerului Educației începând cu anul de studii 2003-2004.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu