Elevă de clasa a VI-a, UMILITĂ PUBLIC la liceu din Capitală. "Mama ta se duce în Italia să şteargă cururile"

Embed:

Caz revoltător la liceul "Dante Alighieri" din Chişinău. O elevă din clasă a VI-a susţine că o profesoară a insultat-o pe ea, dar şi pe mama sa, despre care a spus că şterge fundurile peste hotare. Totul s-a întâmplat ieri, în timpul orelor. Cadrul didactic spune că, de fapt, colegii fetei ar fi jignit-o, nu ea. 

Părinţii elevei în vârstă de 11 ani sunt divorţaţi de ceva timp. Acum, fata este crescută de mama sa. Din cauza problemelor financiare, femeia a fost nevoită să plece în Scoţia, iar copila a fost lăsată în grija unei prietene. Ea spune că în timpul orei de educaţie plastică, profesoară a insultat-o atât pe ea, cât şi pe mama sa. 

"Să ştii ca mama ta te lasă baltă întotdeaună şi pe mine nu mă interesează că nu ai casă, nu ai tată şi că mama ta este undeva, dar eu ştiu ca ea se duce în Italia să şteargă "cururile" la un moşneag".

În timp ce ne povestea cele întâmplate, fata a fost rugată să meargă la discuţii cu mai mulţi profesori, care o aşteptau în cabinetul metodic al liceului.

Declarațiile fetei sunt confirmate și de unii colegi de-ai săi:

"O spus că n-are tată că nu învaţă, că mama ei este plecată în Italia că naşte şi după asta pleacă şi lasă copii, că este destrăbălată".

Profesoara respinge acuzaţiile şi spune că doar a atenţionat-o pe copilă să nu mai mănânce în timpul orelor.

"I-am făcut observaţie: "nu mânca, nu alerga" şi am zis în felul acesta: "Eu nu pot să te educ, când mama ta este peste hotare. Din clasă s-au auzit comentarii de lângă geam de la a patra bancă, unde s-au spus aceste cuvintele (n.r.- mama ta spală fundurile la moşnegi)", a spus profesoara. 

Administraţia liceului susţine că acest caz va fi examinat în cadrul şedinţelor Consiliului de Etică al instituţiei, iar dacă i se va demonstra vinovăţia, profesoara va fi pedepsită.

"În cazul dat, va fi aplicat Codul Muncii în care este un articol specificat că doar printr-un singur de abuz sau violenţă, profesorul poate fi eliberat din serviciu", a spus directorul-adjunct al liceului "Dante Alighieri", Valeriu Gânga.

Şi unii părinţi sunt indignaţi de comportamentul profesoarei de artă plastică:

"Eu consider că este foarte rău să se comporte în aşa mod o profesoară cu un copil minor. O grămadă de părinţi sunt plecaţi peste hotare la noi în ţară şi nu avem dreptul să ne purtăm aşa cu copiii. Iată, de unde avem copii şi diverse infracţiuni şi o grămadă se sinucid".

În urma acestui incident, mama fetei intenţionează să revină acasă şi facă o reclamaţie la Ministerul Educaţiei, dar şi la poliţie.

"De ce copilul meu trebuie să sufere pentru că o doamnă profesoară nu-şi face meseria?! Atunci când am rămas cu copilul în stradă nu a venit nimeni, doamna profesoară să mă întrebe dacă am ce-i da copilului de mâncare şi unde mă duc şi ce fac", a menţionat mama elevei.

Psihologii spun că urmările umilinţei asupra copiilor sunt grave. Aceştia se închid în sine şi-şi pot pierde încrederea în ei, pentru tot restul vieţii.

"Se pot simţi diferiţi din punct de vedere negativ şi asta le poate crea un comportament mai izolat. Se vor feri şi vor crede că ei nu au părinţi la fel ca ceilalţi şi asta îi va marca cumva în relaţiile cu copii sau în situaţiile în care trebuie să manifeste o iniţiativă", a zis psihologul, Irina Novac.

Şeful interimar al Direcţiei Educaţiei Chişinău, Alexandru Fleaş a declarat că s-a autosesizat în acest caz.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu