El invocă, el revocă: Preşedintele CSM a salvat un judecător care ar fi pronunţat decizii ilegale

Embed:

Judecătorul Aureliu Colenco, numele căruia a fost asociat, în presă, de pronunţarea mai multor decizii ilegale, a scăpat basma curată. Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii a validat hotărârea Colegiului disciplinar de clasare a unei proceduri disciplinare, intentată pe numele său de preşedintele CSM, Nicolae Timofti, care, de altfel, a şi cerut încetarea procedurii disciplinare.

Pe 8 iulie 2011, preşedintele Consiliului Superior la Magistraturii, Nicolae Timofti, a cerut intentarea unei proceduri disciplinare pe numele judecătorului Curţii de Apel Economice din Chişinău, Aureliu Colenco. Procedura disciplinară a fost pornită în baza articolelor 15 şi 22 din Legea cu privire la statutul judecătorului. Adică magistrutului Colenco i se imputa încălcarea sistematică sau încălcarea gravă a eticii judiciare, încălcarea din motive imputabile a termenelor de examinare a cauzelor aflate în procedură, precum şi alte abateri disciplinare grave. Examinarea procedurii a fost amânată de 6 ori, iar în decembrie trecut, Colegiul disciplinar, decide clasarea procedurii disciplinare în privinţa lui Colenco.

"Am retras-o, îmi permite legea şi am fost şi mi-a explicat situaţia, în ce condiţii a fost comisă încălcarea şi am decis că nu este cazul să fie tras la răspundere", a specificat Nicolae Timofti.

"Colegiul trebuia sa examineze o asemenea procedură. Putem evidenţia aici un lucru nesănătos: fie când se intentează nu se analizează suficient, fie se cedează anumitor rugăminţi", a spus Nicolae Roşca.

"Este un litigiu pe rol, unde au fost înaintate nişte acuzaţii în privinţa la faptul că nu au fost examinate unele cereri, însă CSM şi colegiul disciplinar obiectiv s-au clarificat în întrebările acestea", a menţionat judecătorul Aureliu Colenco.

Presa de la Chişinău a asociat numele magistratului Aureliu Colenco cu pronunţarea mai multor decizii judecătoreşti ilegale, inclusiv cu aşa-numitele "atacuri raider" de la Registru şi de la Regia Transport Electric din Chişinău.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu