Egiptul are Constituţie nouă. Legea Supremă a fost adoptată cu votul a 63,8 la sută dintre alegători

Embed:

Controversatul proiect al Constituţiei Egiptului a fost aprobat cu votul a peste 63 la sută dintre cetăţeni. Acesta este rezultatul celor două etape ale referendumului, desfăşurate pe 15 şi, respectiv, 22 decembrie. Anunţul a fost făcut de Comisia Electorală a Egiptului. După adoptarea Constituţiei, Statele Unite au lansat un apel preşedintelui egiptean prin care îi cere să pună capăt divizării şi să extindă sprijinul acordat în domeniul politic.

"Numărul cetăţenilor care au votat pentru, în cadrul referendumului, este de 63,8 la sută, iar al celor care au fost împotrivă este de 36,2 la sută", a spus un membru al Comisiei Electorale Supreme a Egiptului.

Astfel, în ţară trebuie să fie organizate alegeri în termen de două luni. Proiectul de Constituţie a fost criticat dur de opoziţie, care nu-l acceptă şi spune că documentul trădează revoluţia care a dus la căderea regimului lui Hosni Mubarak. În acelaşi timp, preşedintele egiptean spune că aceasta reprezintă singura cale de depăşire a crizei prin care trece ţara. Rata de participare la alegeri a fost de 32,9 la sută din cei 52 de milioane de alegători.

Referendumul a fost marcat şi de violenţe. Chiar în ajunul plebiscitului, susţinătorii şi oponenţii lui Mohamed Mursi, au organizat manifestaţii de amploare. Violenţele s-au soldat cu cel puţin 15 răniţi şi zeci de maşini incendiate. Totodată, aproximativ 120.000 de militari, 130.000 de poliţişti, dar şi mai multe transportatoare blindate au fost mobilizate pentru a asigura ordinea publică. Liderul de la Cairo a acordat armatei dreptul să aresteze civili în ziua referendumului, ceea ce a trezit temeri că Egiptul se îndreaptă spre o guvernare militară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu