Efrim, mulţumit şi nu prea de Poalelungi: Lucrurile s-au schimbat spre bine la CSJ, dar nu aşa cum mi-aş fi dorit

Mihai Poalelungi este un specialist foarte bun, lucrurile s-au schimbat spre bine la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), de când el a devenit preşedinte al instituţiei, însă este loc de mai bine. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4.

"De când a venit Mihai Poalelungi la CSJ, lucrurile s-au schimbat spre bine. Nu aşa cum mi-aş fi dorit eu, dar am obţinut un sprijin suplimentar în Consiliul Superior al Magistraturii. Sunt anumite schimbări, dar nu vreau să mă opresc la conducătorul CSJ. Nu avem agenţi adevăraţi ai schimbării în sistemul judecătoresc. Nu cred că astăzi avem un grup sau o masă critică de judecători care ar susţine din interior lupta cu lucrurile urâte din sistem. Trebuie să forţăm, să luptăm, majoritatea iniţiativelor noastre trec cu ficultate şi întâmpinăm o rezistenţă a sistemului", a menţionat ministrul Justiţiei.

Totodată, Efrim a răspuns declaraţiilor făcute de Poalelungi, care a spus că prin pachetul de amendamente anticorupţie elaborat de Ministerul Justiţiei se revine la situaţia din anul 1937. Preşedintele CSJ afirma că aceste propuneri sunt în contradicţie cu Constituţia Republicii Moldova.

"Nu renunţ la aceste iniţiative lansate, privind confiscarea extinsă a averilor şi sancţionarea penală a îmbogăţirii ilicite. Compararea cu anul '37 din cadrul URSS - nu cred că există vreo legătură cu realitatea de astăzi. Ne propunem să protejăm proprietatea dobândită onest, iar cealălaltă trebuie confiscată. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Nu trebuie să existe portiţe pentru a fugi. Prevederea din Constituţie nu trebuie să fie acea perdea, după care trebuie să te ascunzi. Eu am numit-o licenţă pentru a fura", a argumentat Efrim. 

"Nu contest experienţa dlui Poalelungi. Este un specialist foarte bun. Nu am inventat aceste mijloace şi aceste propuneri. Este o decizie-cadru a UE privind confiscarea bunurilor dobândite de pe urma infracţiunilor. Moldovenii întotdeauna sunt mai catolici ca Papa de la Roma şi de fiecare dată vor găsi motive", a mai spus ministrul Justiţiei.

Publika.md aminteşte că judecătorul din partea Moldovei la CEDO, Mihai Poalelungi, a fost ales preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, în luna februarie 2012.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu