Efrim insistă asupra adoptării unor măsuri drastice de prevenire și combatere a corupției

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, insistă asupra adoptării unor măsuri drastice de prevenire și combatere a corupției în sistemul Justiției. Totodată, Efrim a îndemnat astăzi membrii grupului de lucru, care se ocupă de elaborarea pachetului de inițiative legislative privind măsurile de combatere a fenomenului, să nu se lase intimidați de rezistența ce vine din interiorul sistemului.

"Misiunea Grupului interdepartamental de lucru este una dificilă, pentru că este vorba de un set de norme sensibile și chiar dureroase pentru actorii din acest sistem. Totuşi, nu vă lăsaţi intimidați, de rezistența din interiorul sistemului, deoarece măsurile preconizate vor avea un puternic efect preventiv, în interesul întregii societăți", a declarat Efrim.

Potrivit unui ordin semnat de ministrul Justiției, grupul de lucru urmează să asigure elaborarea proiectelor legislative ce urmăresc sancționarea mai severă a actelor de corupție. Este vorba de lipsirea persoanelor condamnate pentru acest fenomen de dreptul de a beneficia de garanțiile sociale aferente funcțiilor deținute. O altă iniţiativă legislativă prevede instituirea testării la poligraf a candidaților la funcțiile de judecător și procuror. De asemenea, acest pachet urmează să conțină o inițiativă care să asigure declararea completă a averilor și veniturilor, precum și originea acestora.

Oleg Efrim a menționat că, deja, membrii Grupului de lucru dispun de o primă versiune a proiectului de lege privind testele de integritate, elaborat într-un "tandem" moldo-român.

În conformitate cu ordinul ministrului Justiției, grupul de lucru urmează să asigure definitivarea întregului pachet de inițiative privind măsurile de combatere a corupției în sistemul Justiției până la 25 noiembrie, curent. Apoi, proiectele urmează a fi supuse unor dezbateri publice și expediate spre aprobare Guvernului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu