Efrim cere pedepsirea judecătorului implicat în preluarea frauduloasă a acțiunilor MAIB. Zubco: Aceasta e ideea mea

Embed:

(UPDATE 15:35) Procurorul General, Valeriu Zubco, susţine că de fapt iniţiativa ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, de intentare a unui dosar penal împotriva judecătorului de la Curtea de Apel Bender, care a legalizat înstrăinarea acțiunilor MAIB, îi aparţine lui. Potrivit purtătorului de cuvânt al Procuraturii General, Maria Vieru, Zubco va cere, marţi, la sedinţa CSM, ridicarea imunităţii judecătorului şi pornirea dosarului penal pe numele lui.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a dispus intentarea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului de la Curtea de Apel Bender, care a legalizat înstrăinarea acțiunilor MAIB. De asemenea, a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru a investiga acțiunile acestui magistrat sub aspect penal, în vederea pornirii unei acțiuni penale.

"Pornind de la principiul independenței sistemului judecătoresc, este singurul lucru pe care pot să-l fac: să cer o anchetă disciplinară în cazul judecătorului respectiv, iar Procuratura Generală să o sesizez pentru a verifica dacă fapta lui denotă aspecte penale”, a declarat Efrim.

Ministrul Justiţiei a precizat că va urmări cu maximă atenție modul în care sesizarea sa va fi tratată: "Am adresat celor două instituții rugămintea ca ancheta să se desfășoare într-un mod cât mai rapid, astfel încât opinia publică, dar și partenerii noștri externi, care sunt extrem de preocupați de cazul atacurilor raider la adresa acționarilor mai multor bănci, să afle adevărul despre ceea ce s-a întâmplat".

Oleg Efrim a mai spus că este momentul ca imaginea judecătorilor onești să nu mai fie afectată de diferitele suspiciuni de corupție ce planează asupra unor magistrați. "Cei care încalcă legea trebuie sancționați, ca să recâștigăm încrederea cetățenilor în judecători. Îi asigur pe toți judecătorii cinstiți că îmi voi face o prioritate din a redobândi încrederea oamenilor în Justiție, dar pentru asta sistemul trebuie să se debaraseze de uscături", a subliniat ministru.

Mai mult, acesta susţine că asupra magistratului de la Bender au mai fost intentate alte două cauze penale în perioada electorală.

În același context, Oleg Efrim se arată însă nedumerit de declarațiile unor înalți demnitari de stat care sugerau că Ministerul Justiției ar fi trebuit să intervină, în acest caz, în realizarea actului de justiție, în pofida principiului independenței Justiției.

Amintim că ieri, Curtea Supremă de Justiţie a decis să anuleze hotârârea judecătoriei Căuşeni, prin care au fost preluate ilegal mai multe pachete de acţiuni de la Moldova Agroindbank. În urma deciziei luate de judecători, acţiunile pierdute se vor întoarce la foştii proprietari.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu