Efectul Pinocchio. Cum îţi afectează minciuna organismul

Nu există om pe aceasta lume care să nu fi minţit măcar o dată în viaţa sa. Însă câte persoane ştiu de efectele pe care le au minciunile asupra propriului organism. Cât adevăr să fie în povestea lui Pinocchio? Oare se modifică ceva în corp atunci când minţim?

Adevarul este că inventarea de poveşti poate afecta nu doar relatiile personale cu şi corpul celui care le rosteşte. Cel puţin acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Universitatea Notre Dame, scrie rtv.net.

În timpul cercetarii, cei 110 voluntari cu vârste între 18 si 81 de ani, împărţiţi în două grupuri, au fost studiaţi timp de 10 săptămâni. Unui grup i s-a cerut să nu rostească nicio minciună pe durata studiului. În vreme ce celuilalt nu i s-a dat nicio intrucţiune legat de ocolirea adevărului. O dată pe săptămână subiecţii erau supuşi unui test cu detectorul de minciuni. Iar rezultatele au fost uluitoare.

Astfel, la finalul celor 10 săptămâni, grupul care nu spusese nicio minciună au reportat mai puţine dureri de cap şi alte probleme fizice cum ar fi dureri de gât sau insomnie. De asemenea, s-a observat o reducere a nivelului de stres şi relaţii interpersonale mai fericite.Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu