Efectele scandalului internaţional: Executivul promite proceduri mai dure de înregistrare a navelor sub pavilion moldovenesc

Navele străine nu vor putea fi înregistrate sub pavilion moldovenesc, decât cu avizul obligatoriu al Ministerului de Externe. Anunţul a fost făcut de către premierul Vlad Filat în cadrul şedinţei Guvernului de astăzi. Asta după ce Moldova s-a pomenit în mijlocul unui scandal internaţional din cauza unor nave iraniene care pluteau sub pavilion moldovenesc şi reuşeau astfel să evite embargoul declarat Iranului de către comunitatea internaţională. 

Prim-ministrul susţine că se va interveni asupra procedurii de înregistrare a navelor străine sub pavilion moldovenesc după ce va avea loc o evaluare a acestei situaţii. Astfel, premierul s-a arătat mulţumit de faptul că Ministerul Transporturilor de la Chişinău a anulat în iulie înregistrarea navelor iraniene, după ce cele 12 ambarcaţiuni au fost trecute temporar sub pavilion moldovenesc, iar la buget au fost tranferate şapte milioane de lei. 

"Intervenţia făcută  de la Ministerul Transporturilor a fost promptă, corectă, la solicitatea ministerului de Externe, dar pe viitor deciziile trebuie să fie luate având la bază acţiuni complexe. Trebuie să avem o evaluare deplină şi, ca rezultat, să beneficiem nu doar financiar. Domnule Leancă, să venim cu propuneri pentru ajustarea cadrului legislativ de comun acord cu Ministerul Transporturilor", a solicitat premierul. 

Potrivit şefului Cabinetului de Miniştri, 430 de nave maritime navighează pe apele din întreaga lume sub pavilion moldovenesc. "Dintre cele 430 de nave, 163 de vase sunt maritime, 216 ambarcaţiuni sunt de navigaţie internă şi 51 de nave pluviale. Aceste aparţin unor companii din Insulele Marshall, Panama, SeychellesInsulele Virgine şi altele", a ţinut să sublinieze premierul. 

Publika.md aminteşte că la începutul acestei săptămâni, o publicaţie malteză a scris că, Iranul, sancţionat de comunitatea internaţională din cauza programului nuclear, a transferat sub pavilionul ţării noastre, dar şi a altor state, mai multe nave petroliere.

Pe aceeaşi temă