Efectele răfuielilor politice. LIVE TEXT Fabrika despre rezultatele celui mai recent sondaj realizat de IMAS la comanda Publika TV

(UPDATE 22.53) Ostaf: Cred că este important să înţelegem că alegerile anticipate n vor oferi şansa de a merge spre integrare europeană. Sunt câteva soluţii politice. Cred că ar exista o şansă de a propulsa anumite persone noi care să vină cu mai mult constructivism. Fiecare partid în parte ar putea câştiga.

(UPDATE 22.50) Solcan: Eu aş opta pentru renegocierea acordului AIE. Cineva insistă ca cineva să iasă toată lumea. Nimeni nu vrea să ia responsabilitatea anticipatelor. Cele mai mari probleme le are PLDM. Reticenţa de a se aşeza la masa tratativelor pune într-o situaţie complicată PLDM-ul, deşi se părea că la 18 februarie ei dictau regulile. 

(UPDATE 22.46) Gurin: Cei care formează AIE speră şi vor să păstreze Alianţa, dar nu ştiu dacă mai pot. Premierul nu a calculat câţi ar putea să susţină noul acord al AIE. Premierul nu va dori să desfiinţeze AIE şi să plece. Guvernul este funcţional atâta timp cât nu este demis. Amânarea vizitei FMI este un semnal de alarmă.

(UPDATE 22.42) Petruţi: Electoratul de dreapta nu are alternative. Poziţia electoratului PL e mai mult spre acord, iar cel al PD este pe un acord AIE sau anticipate. Cei care voteză PLDM văd un acord sau o alianţă cu PCRM. Cred că preşedintele Timofti ar putea pansa acordul AIE. El are una din ultimele ocazii în care poate să iasă în evidenţă.

(UPDATE 22.37) Solcan: Scurgerea informaţiei este evident că ea convine Partidului Democrat. Această sinusoidă a schimbat opinia publică. Unul din actorii politici a avut foarte mult de suferit. A fost un impact politic. Eram şocat. Îmi spuneau studenţii cum în unele centre raionale i se spunea unei persoane că dacă nu intră într-un partid, atunci este concediată de la o instituţiile prestigioasă. Este o practică generală. Am rămas dezamăgiţi de clasa politică.  

(UPDATE 22.34) Ostaf: Credeam că vor fi oameni cu Codul Penal să discutăm aceste interceptări. Avem o situaţie clasică de trafic de influenţă şi aduce un prejudiciu public. Un funcţionar trebuie să respecte legea şi nu indicaţiile unui funcţionar. Aceste situaţii sunt perpetuate din trecut. 

(UPDATE 22.32) Nicolenco: Eu nu ştiu cum au fost făcute aceste interceptări. Nu am auzit decizia unui jurist sau opinia unui procuror. Dacă în dosar este interceptat acel telefon, este legal. Oamenii au încurcat ce a fost făcut legal sau ilegal şi ce a fost difuzat. Eu aş vrea să ştiu aceste lucruri. A  fost o surprindere mare ce am aflat din acele interceptări. Am sperat că este o clasă politică europeană, dar s-a demonstrat că este clasă politică sovietică. 

(UPDATE 22.30) Petruţi: Există o temere că SIS ascultă telefoanele. Am avut şi proba că aceste interceptări chiar au loc. Este foarte grav faptul că s-a discutat foarte puţin despre conţinutul convorbirilor. În acele convorbiri nu este vorba despre viaţa privată, ci de instituţii. Este vorba de deficitul de imagine a instituţiilor de forţă. Este o psihoză în societate care ne face viaţa un pic disfuncţională.  

(UPDATE 22.25) Nicolenco: Nu am înţeles de ce când a venit Recean în Parlament a fost şedinţă cu uşile închise. Această închidere de la cetăţeni a informaţiei duce la faptul că oamenii le-ar spune demnitarilor că şedinţa lor din club este închisă şi să stea ei după uşă.

(UPDATE 22.22) Petruţi: Tot mai multă lume reacţionează agresiv nu doar verbal, ci şi una fizică care ne-a luat pe nepregătite. Lumea suferă, dar nu operatorii de interviuri trebuie să fie supuşi injuriilor. E un val de agresiune pe care nu l-am întâlnit nici măcar în timpul campaniilor electorale, când e mult mai greu de a face sondaje. Unii operatori au fost reţinuţi. Cred că lucrurile astea ne dau un semnal clar de temperatura pe care populaţia o înregistrează. 

(UPDATE 22.21) Gurin: O resetare a AIE ar putea duce la scimbarea numitor lucruri şi schimbări de percepţie, dar ce s-a făcut a fot ca un bumerang în spatele Guvernului. A fost o batere în retragere a premierului şi a Guvernului. E bine că oamenii nu sunt indiferenţi. Faptul că mai au opinii ne dă o doză de optimism. Ce văd la tv şi comportametnul celor care conduc se transferă. Asta se transmite şi oameni ştiu că la spital e de o culoare, la spital de alta. 

(UPDATE 22.17) Ostaf: Parlamentului îi va veni foarte greu să îşi restabilească imaginea. Căderea Executivului este mul mai drastică pentru că lumea este recpienta numitor servicii nu îi mai satisface ce primeşte. Guvernul ar trebui să vină cu soluţii fenomenale pentru a reclădi imaginea sa pozitivă. 

(UPDATE 22.15) Petruţi: Şi justiţia e văzută sub control politic. Guvernul şi Parlamentul niciodată nu au fost atât de jos în top. E o situaţie care nu mai sunt calificative pe scală. E cruntă de-adreptul. E o societate disfuncţională. E foarte aproape de situaţia în care trebuie să resuscitezi. Situaţia asta paote fi redresată anume cu această resuscitare. Trebuei să fie un lucru ca alegerea preşedintelui ca să dea credibilitate discursului politic. 

(UPDATE 22.13) Solcan: Reformel propriu-zis nu s-au început. Toţi declarativ suntem pentru reforme, dr când ne afectează suntem nemulţumiţi. Reformele nu au început. Reformele sistemice nu au avut loc. Justiţia trebuei să aibă o încreere mai mare, să fie alături de biserică. De vină sunt şi scandalurile care nu au avut o finalitate. 

(UPDATE 22.12) Petruţi: Condiţiile în care trăim de la începutul anului, putem avea schimbări bruşte în orice moment. Oameni sunt vulnerabili şi receptivi. Demisiiile despre care vorbeaţi... Demisia are o conotaţie foarte păcătoasă.

(UPDATE 22.08) Nicolenco: Puterea este molima cea mai contagioasă din lume. Nu avem educaţia clasei politice care să se limiteze pofta de putere. Am avut o semidemisie a unui ministru, adică domnul Leancă. La acest capitol avem mult de lucru. Ar fi elocvent dacă şi-ar da demisia un funcţionar foarte înalt. Nu vom avea aceste demisii pe care le aşteptăm. Oamenii la sigur aşteptă demisii din partea funcţionarilor care au încălcat aceste legi.

(UPDATE 22.04) Ostaf: Probele prezentate de CNA trebuie să fie înscrise într-o finalitate. Asta o vor 48 la sută dintre cetăţeni. Cetăţenilor le este mai interesant să avem costuri mai mici pentu servicii. Dacă va fi o finalitate pe aceste cazuri, atunci vor avea de câştigat instituţiile publice. Dacă nu vom avea o finalitate, cetăţenii vor avea o încredere mai mică faţă de CNA, Procuratură. 

(UPDATE 22.00) Gurin: Ei reprezintă o grupare politică, iar rupturile deranjează întreaga grupare şi pe cei care au investit. Am auzit că unii care au plecat pot greu să revenă. Nu cred căs e vor schimba abordările. Lucrurile vor merge aşa,  dr vor da de gândit.  

(UPDATE 21.59) Solcan: Este vorba de divizarea societăţii. Este şi un stereotip creat de spaţiul public atunci când se spune de faptul că sunt răfuieli politice. Oamenii spun că acolo se discută, dar nu se întâmplă nimic. Aceste date sunt la muchia legii. 

(UPDATE 21.57) Petruţi: M-aş uita la faptul că 40% spun că sunt răfuieli politice. Asta va adânci şi mai mult lipsa de încredere asupra instituţiilor. Ne dăm seama cât de greu îşi vor recâştiga instituţiile încrederea. Îndeosebi Guvernul şi Parlamentul în care şi-au asumat sarcina de a face reforme.

(UPDATE 21.52) Nicolenco: Lumea înţelege clar că au rămas nouă luni până la semnarea Acordului de asociere şi dacă AIE va reuşi. Poate că lumea vrea să îi penalizeze pe politicienii care poartă o vină. Instituţiile îşi merită locul la coada topului. 

(UPDATE 21.50) Petruţi: În spatele încrederii în instituţii stă şi setea oamenilor pentru dreptate. Are loc şi o schimbare de accente. Accentele s-au deplasat spre aria în care vrem să pedepsim politicienii. Populaţia vede că în sfârşit instituţiile de forţă fac ceva. Se naşte posibilitatea de a avea nişte vinovaţi. Oamenii vor să vadă nişte sânge, pe cineva care să răspundă pentru nemulţumirile şi nedreptăţile acumulate în ultimii ani. 

(UPDATE 21.45) Ostaf: Percepţia asupra CNA este formată de prima persoană ce conduce instituţia. Centrul Naţional Anticorupţie a avut o imagine relativ bună în comparaţie cu poliţia. Probabil că pe segmentul poliţia rutieră, în raport cu interacţiunea cu oamenilor s-ar putea să fie o uşoară îmbunătăţire. Poliţia este o insulă de siguranţă. Nu cred că la Procuratură s-au schimbat lucrurile. 

(UPDATE 21.43) Gurin: Sunt lucruri grave. Cele trei puteri în stat sunt aproape de faliment, ele sunt pe ultimele locuri în clasament. Imaginea negativă a Procuraturii a creat o situaţie negativă cu omorul din Pădurea Domnească, dar a ridicat-o puţin în top. S-au mai schimbat unele lucruri la poliţia de frontieră şi asta datorită imaginii create de mass-media. În cazul CNA, poziţia dură şi temerară în faţa atacurilor împotriva acestei instituţii au arătat că este o structură care acţionează. 

(UPDATE 21.39) Solcan: Să ne amintim că am avut permanent răspunsuri din astea la întrebarea despre cum merg lucrurile în Moldova. La fel ca şi topul liderilor politici. Mi se pare că din contra, evenimentele din ultimele luni au îndreptat direcţia. Se discută problemele în spaţiul public şi asta este adevărata reformă. Vedem că nu funcţionează sistemul electoral, instituţiile, democraţia. Odată cu intrarea în UE aceste lucruri ar fi rămas. Când mergem la medic nu spunem că medicul e vinovat, ci boala. A fost un şoc pentru mai mulţi, dar nu-mi dădeam seama că lucrurile sunt atât de grave. 

(UPDATE 21.35) Nicolenco: Sondajele se fac pentru ca cetăţenii să ştie cum să gândească. Fraza asta e cam generală. Nu putem neglija percepţia personală a fiecăruia. Ea cumva se aşterne este ercepţia că ţara merge într-o direcţie greşită. Dacă e chiar aşa, eu văd o propunere pentru parlmentari să introducă opţiunea "împotriva tuturor". Ar fi o catastrofă pentru toată clasa politică. Lucrurile din ultimele săptămâni au influenţat chiar şi viaţa personală a omului. Dacă treburile merg prost în viaţa unui om, dacă în acest moment ţara intră în UE, oricum va spune că situaţia este foarte proastă. 

(UPDATE 21.32) Petruţi: Trecem o perioadă dinamică. Avem un prim sondaj politic, dar din cauza dinamicii evenimentelor am făcut un sondaj prin telefon. Acordăm o primă statuietă clasei politice, o statuetă care îi va electrocuta. Asta pentru că reuzultatele arată o situaţie mai grea, mai crâncenă decât perioada când Moldova nu avea preşedinte. Parlamentul, Guvernul, Justiţia sunt pe ultimele locuri în topul încrederii. A doua statuetă aş acorda-o mass-mediei pentru că a înregistat o creştere sănătoasă. Îl iau pe bună dreptate. 

(21.30) În timp ce politicienii se ceartă şi încearcă să-şi apere interesele de grup şi de partid, ţara de dincolo de Chişinău simte şi spune că se îndreaptă într-o direcţie greşită. Oamenii care privesc declaraţiile de la televizor nu ştiu nimic despre strategiile de comunicare, dar înţeleg foarte bine când sunt trădaţi. Şi, mai ales, când sunt minţiţi.

Sondajul de opinie realizat de IMAS la comanda Publika TV este oglinda acestor realităţi. Iar rezultatele, despre care vom vorbi pe larg în caeastă seară, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cine are ochi să vadă şi urechi să audă.

Sondajul integral va fi prezentat şi analizat în premieră în această seară la emisiunea Fabrika, de Alexei Lungu şi invitaţii săi:

- Doru Petruţi, director IMAS, sociolog
- Corneliu Gurin, expert în drept constituţional şi proceduri parlamentare , Asociaţia ADEPT
- Sergiu Ostaf, director CREDO
- Alexandru Solcan, politolog
- Olga Nicolenco, comentator politic

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu