Efectele pandemiei de COVID-19: Numărul donatorilor de sânge de la Centrul Național de Transfuzie din Capitală a scăzut de patru ori

Numărul donatorilor de sânge de la Centrul Național de Transfuzie din Capitală a scăzut de patru ori. Într-o zi obișnuită, instituția primea în medie 250 de donatori, însă în plină pandemie de COVID-19, cel mult 70 de persoane mai trec pragul instituţiei.  

Toţi cei care se prezintă la Centrul Național de Transfuzie din Capitală sunt controlaţi riguros: li se măsoară temperatura, li se pun la dispoziție recipiente cu dezinfectant pentru mâini, iar fotoliile sunt dezinfectate după fiecare donator. Iar de săptămâna aceasta, voluntarii pot fi luați de acasă cu mașina instituției. 

Anastasia este donator voluntar de mai bine de patru ani. Ea spune că virusul ucigaș nu reprezintă un impediment pentru a salva o viață.

"Am venit să donez sânge, pentru că știu că oamenii au nevoie. În pofida a tot ceea ce se întâmplă, cu situația asta grea, vreau să ajut oamenii. Sunt sănătoasă și vin aici și dau o parte din mine cuiva care chiar are nevoie", a spus donatoarea, Anastasia Goncearova.

"Frică puțin este, dar este necesitate. Sânge donez când este nevoie, cine apelează din rude, din colegi de serviciu".

Reprezentanții Centrului de Transfuzie dau asigurări că, deşi numărul donatorilor a scăzut, au rezerve suficiente de sânge.

"Situația este sub control și rezervele disponibile astăzi, la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, ne permit oferirea asistenței hemotransfuzionale, cu componente eritrocitare pentru cel puțin trei săptămâni sau 21 de zile. Trebuie să fim conştienți că aceste rezerve se pot epuiza în orice moment, din moment ce vor interveni mai multe cazuri grave sau dacă se va majora numărul suspecților", a afirmat directorul Centrului Național de Transfuzie, Svetlana Cebotari.

Anual, la Centrul Național de Transfuzie se fac circa 65.000 de donări. În țară sunt 40 de donatori voluntari sistematici, care donează sânge de 4 ori pe an.

loading...

Lasă un comentariu