Efectele învăţământului dual: Elevii obţin experienţă, sunt plătiţi şi avansează în domeniul ales

Embed:

Elevii care își fac studiile în școlile profesionale cu sistem de învățământ dual vor primi salarii de ucenic. Proiectul pilot lansat în 2014 de Ministerul Educației s-a dovedit a fi un succes, iar autoritățile promit să creeze facilități pentru agenții economici care angajează elevi.

Ieri, noul Regulament pentru învățământ dual a fost aprobat de Guvern.

29 de elevi de la Școala Profesională Nr. 5 din Bălți fac practica la o companie de cablaje.

Pe lângă experiența de muncă, ei primesc un salariu de 2.500 de lei și un prânz gratuit, asigurate de către angajatori.

"Ne ajută să învățăm lucruri noi, adică noi învățăm ce până acum nu ne era cunoscut. O să mă angajez, adică aici, în companie, o să ne angajăm."

"Sala aceasta este dotată cu multe echipamente la care putem lucra. Adică putem vedea vizual ceea ce am învățat și ne este ușor să ne imaginăm cum pe viitor să lucrăm."

"Știm sigur că după ce vom absolvi vom avea un loc de muncă. Cât despre cei din alte colegii, eu nu cred că ei își vor găsi de lucru pe specialitate."

Și profesorii spun că după ce absolvesc învăţământul dual, tinerii nu mai trebuie să capete experiență și se pot angaja mai repede.

"Pe parcurs, desigur că numărul de elevi a crescut. Cerința întreprinderii este și mai mare, pentru că se dezvoltă și pentru următorul an dorim chiar să încadrăm 60 de elevi la trei meserii", a declarat directorul Școlii Profesionale Nr. 5 din Bălți, Lucia Caraiman.

Și angajatorii spun că programul este unul benefic. Ei au șansa de a-i instrui pe elevi.

"Cel mai important lucru pe care l-am observat este că ei sunt mai capabili să avanseze în funcție în cadrul companiei. Deci, se vede baza lor, pentru că ei pe parcursul unui an sau a doi ani de zile trec prin mai multe procese în cadrul companiei, au cunoștințe mult mai aprofundate decât cei care sunt angajați din extern", a spus managerul de formare, Vadim Bubulici.

Învățământul dual a fost lansat ca proiect pilot în 2014. Atunci, o singură întreprindere a început să colaboreze cu o școală profesioanală.

Acum, sunt peste 40 de companii care oferă salarii ucenicilor. Reprezentanții Ministerului Educației spun că sunt discutate mai multe oportunități menite să le ofere agenților economici diferite facilități.

"Am ajuns la un document care să stabilească condițiile de formare profesională prin sistem dual, astfel încât dă un mesaj pieței muncii că noi suntem deschiși pentru a colabora. Noi urmează să analizăm alte oportunități de a motiva agentul economic de a se implica. Unele facilități fiscale care urmează a fi analizate", a declarat șeful Direcției învățământ profesional tehnic a Ministerului Educației, Silviu Gîncu.

În țară sunt 22 de școli profesionale cu sistem de învățământ dual care au oferit în acest an peste 800 de locuri şi doar 660 au fost ocupate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu