Efectele crizei din 2009: Mai puţine firme noi în 2010

Embed:

Criza mondială din 2009 a tăiat din pofta moldovenilor de a lansa afaceri. Numărul firmelor înregistrate în 2010 este mai mic cu 730, faţă de anul precedent. Partea bună a lucrurilor este că, anul trecut, moldovenii şi-au administrat mai eficient afacerile. Numărul companiilor excluse din registrul de stat a scăzut cu peste 100.

Comerţul este cea mai atractivă afacere pentru moldoveni, arată datele Camerei de Înregistrări. Din cele 6.488 de firme înregistrate în 2010, jumătate sunt întreprinderi specializate în comerţ en-gros şi cu amănuntul. Pe locul doi în topul preferinţelor a fost industria prelucrătoare, iar companiile care mediază tranzacţiile imobiliare s-au situat pe a treia poziţie cu opt la sută. Din totalul firmelor noi înregistrate, şase la sută sunt din domeniul agriculturii.

Calitatea investiţiilor este reflectată în statistica privind falimentele. Astfel, în 2010 au fost lichidate 3.200 de întreprinderi, dintre care peste 60 la sută sunt din comerţ. Pe locul doi şi trei în clasamentul întreprinderilor care şi-au încetat activitatea este industria alimentară şi întreprinderile agricole. Totuşi, faţă de anii precedenţi, numărul companiilor excluse din registrul de stat este în descreştere.

În Moldova sunt înregistrate peste 157.000 de întreprinderi, dintre care mai mult de jumătate activează în Capitală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu