Efectele clorului pentru sănătate. Ce boli rişti să capeţi dacă speli cu mâinile goale

Studiile au arătat că la două decenii de la folosirea clorului pentru dezinfectarea apei, în SUA au apărut o mulțime de boli de inimă, senilitate și mai multe cazuri de cancer. Iată la ce pericole ne expunem când spălăm vase sau când facem duș, scrie clikpentrusanatate.ro.

Clorul este o substanță ce folosește la dezinfectare, cel mai adesea, dar mai este folosit și ca decapant în industria celulozei sau ca agent de înălbire. Clorinarea este procesul de adăugare al clorului în apă, pentru a ucide posibilele bacterii și microbi. De aceea, acesta se folosește pentru tratarea apelor uzate și mai ales în piscine, ca dezinfectant.

Deși pare o substanță inofensivă, clorul poate face ravagii, mai ales dacă expunerea este îndelungată. Poate produce deteriorarea iremediabilă a pielii sau a ochilor dacă te expui vreme îndelungată la clor. Studiile au arătat că la două decenii de la folosirea clorului pentru dezinfectarea apei, în SUA au apărut o mulțime de boli de inimă, senilitate și mai multe cazuri de cancer.

Efectele clorului pentru mâini – clorul irită și îmbătrânește pielea
Clorul este un iritant puternic, atât pentru stomac și colon, dacă este ingerat, dar și pentru plămâni dacă este inhalat. Pielea are și ea de suferit în urma contactului cu clor, mai ales dacă se folosește foarte des apă cu clor. Dușul și spălatul vaselor devin astfel mari probleme pentru gospodine. Filtrul de apă poate fi o alternativă sănătoasă și nu foarte costisitoare. Evitarea spălării cu mâinile goale poate fi o altă alternativă pentru mâini cât mai frumoase.

Gazul muștar”, așa cum a fost denumit clorul în timpului primului Război Mondial, poate avea efecte cât se poate de dezastruoase asupra sănătății celulelor pielii. Cancerul de colon este una dintre cele mai grave probleme ce pot apărea în urma consumului de apă potabilă dezinfectată cu clor. Iată și câteva motive pentru a te feri de apa cu clor atunci când te speli sau speli vase.

Efectele clorului pentru mâini – inhalarea clorului prin vaporii din apa fierbinte ne expunem unor pericole ce pot afecta plămânii.

În timp, clorul duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Chiar dacă nu ne dăm seama, ne expunem destul de mult la apa de la chiuvetă, mai ales atunci când spălăm vase. Dacă alegem să spălăm cu mâinile goale, atunci ne expunem pielea la o substanță toxică.

Clorul are efecte negative asupra uleiurilor naturale ale pielii, distrugând în timp echilibrul. Așa că, dacă alegi să speli cu mâinile goale, ai nevoie de hidratare imediat după, dar și înainte. Clorul este o substanță ce se absoarbe în piele prin porii deschiși, iar vaporii inhalați atunci când spălăm vase pot fi și ei extrem de dăunători.

Cea mai mare parte a expunerii la clor rezultă, deci, din faptul că inhalăm vaporii de clor în timpul unui duș fierbinte sau atunci când spălăm vase cu apă fierbinte. Vaporii se disipează și pot avea efecte negative și asupra celor care nu spală vase neapărat. Apa cu clor, atunci când este ingerată este filtrată parțial de rinichi și sistemul digestiv, de aceea nu are efecte atât de rapide și de dăunătoare. Însă, atunci când este inhalat, prin plămâni, toxinele intră direct în sânge.

Efectele clorului pentru mâini – unghiile și părul distruse din cauza clorului
Conform Asociației Americane de Sănătate, s-a raportat o creștere a incidenței de astm cu 75% mai mare din 1984. Așadar, clorul poate duce la diverse probleme respiratorii, chiar și astm, dureri în gât, senzație de arsură a gâtului sau chiar inflamare.

Un alt motiv pentru care ar trebui să vă feriți de clor când spălați este faptul că clorul deshidratează și îmbătrânește pielea, astfel apa riduri mai ușor, dar și senzația de mâncărime a mâinilor uscate. Clorul poate cauza urticarii, eczeme roșeață a pielii, acnee, senzații de arsură a pielii. Atunci când spălați sau vă spălați, porii se deschid mai mult la apă caldă, iar clorul intră direct în piele, cauzând probleme grave.

O altă problemă ce poate apărea când spălați cu mâinile goale este faptul că suprafața unghiilor se poate distruge cu timpul. Se pare că înotătorii au mari probleme la nivelul unghiilor și părului din cauza clorului din apa în care înoată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu