Educaţia Sexuală, predată în două şcoli. Ce spun elevii şi profesorii despre importanţa cursului

Embed:

Schimbările din pubertate şi viaţa intimă nu mai reprezintă subiecte tabu pentru 70 de elevi din ţară. Minorii au însuşit, pe parcursul anului trecut, cum să evite avorturile şi infecţiile sexual transmisibile.  

Cunoştinţele au fost acumulate în cadrul cursului "Educaţie Sexuală", predat de specialiştii organizaţiei "Reţeaua de Tineri Educatori". 

Educatorii le-au vorbit elevilor despre schimbările fiziologice care se produc în organism în perioada adolescenţei, sistemul reproductiv feminin şi masculin şi metodele de contracepţie.

"Au acumulat cunoştinţe în ceea ce priveşte cum să prevină infecțiile cu transmitere sexuală. La cine să apeleze în caz de probleme de sănătate. La final de curs, în teste am descoperit, că pe lângă faptul că merg la medic, erau şi răspunsuri de genul că voi merge cu partenerul sau partenera", a declarat directorul executiv Y-PEER Moldova, Liuba Chirilov. 

Informaţiile despre contraceptive şi schimbările din organism în perioada adolescenţei, au atras cel mai mult atenţia elevilor.

Acum copii au curajul să vorbească deschis cu părinţii şi profesorii despre problemele care îi frământă.

"Erau timizi când vorbeam la orele de dirigenţie despre pubertate, despre corpul lor şi schimbările prin care trec, despre relaţia dintre o fată şi un băiat. Deja ei sunt deschişi să vorbească despre sentimente şi emoţii", a spus profesoara de la  Liceul "Spiru Haret", Marina Grecu. 

Statisticele arată că fiecare a zecea gravidă din ţară noastră este adolescentă. În acelaşi timp, 24 la sută dintre cei infectați cu HIV sunt tineri de până la 24 de ani.

"Educaţia sexuală este o modalitate de a ne asigura că tinerii au acces la informaţie şi cultivă deprinderi de viaţă, astfel încât să se poată proteja de riscurile unei sarcini nedorite, a infecţiilor sexual-transmisibile, HIV și avorturi", a declarat reprezentantul UNFPA în Moldova, Rita Columbia. 

Cursul "Educaţie Sexuală" a fost predat în liceul "Spiru Haret" din Capitală şi în gimnaziul din satul Vânători, Raionul Nisporeni. Proiectul a fost implementat cu suportul Fondului ONU pentru populaţie în Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu