Editorialistul Nicolae Negru: Votul lui Andrei Năstase la APCE, condiţia Rusiei

Embed:

Votul lui Andrei Năstase la APCE pentru eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei, după ce a anexat peninsula Crimeea în martie 2014 și s-a implicat în războiul din estul Ucrainei, confirmă faptul că Alianţa Kozak există. Mai mult, gestul liderului PPDA ar putea fi una din condiţiile care au stat la baza creării alianţei dintre ACUM şi PSRM. De această părere este editorialistului Nicolae Negru.

Într-un interviu pentru portalul deschide.md, Negru s-a arătat indignat de faptul că având trupe ruseşti pe teritoriul statului său şi război în ţara vecină, liderul PPDA a votat pentru Moscova.

Editorialistul susţine că, anterior, evita formula "Alianţa Kozak”, însă acum, poate folosi această expresie fără reticențe. Mai mult, Negru se întreabă dacă nu cumva Năstase are vreun angajament faţă de ruşi, iar acest vot a fost una dintre condiţiile creării alianţei PSRM-ACUM.

Editorialistul este de părere că justificările lui Andrei Năstase sunt demagogice și arată o mare doză de lașitate pentru că se vede că el a îndeplinit o comandă.

"Nu se poate spune că nu și-a dat seama ce face pentru că nu este un copil", a mai spus Nicolae Negru.

În context, editorialistul a menţionat că în urma votului lui Năstase, care e vicepremier, se poate considera că o parte a Guvernului Republicii Moldova a recunoscut Crimeea drept teritoriu al Rusiei şi ataşamentul său faţă de Kozak.

Şi jurnalistul Petru Bogatu a oferit un interviu pentru portalul deschide.md la acest subiect. Bogatu a declarat că isprava lui Andrei Năstase la APCE a căzut ca un trăsnet pentru multă lume şi chiar i-a şocat pe unii simpatizanți ai Alianţei PSRM-ACUM.

Bogatu este de părere că pentru a nu-l supăra pe Putin, cel care a binecuvântat Alianța Kozak, majoritatea reprezentanților Republicii Moldova la Strasbourg urmau să voteze pentru revenirea Rusiei în APCE. Iar ca să nu-și iasă din "țâțâni" alegătorii proeuropeni ai PAS și PPDA, lui Mihai Popușoi i s-a recomandat să se pronunțe împotrivă.

Editorialistul a mai spus că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt, astăzi, dependenți de Rusia ca narcomanii de cocaină. "Le place sau nu, ei se văd siliți să se conformeze unor reguli care țin pe linia de plutire coaliția PSRM-ACUM", a mai punctat Bogatu.

El a mai menţionat şi câteva reguli care stau la baza alianţei dintre pretinșii proeuropeni şi filorușii declarați: să nu-l judeci pe Dodon pentru faptul că este un agent de influență al Kremlinului, să nu scoți Partidul Socialiștilor în afara legii sub acuzația de finanțare ilegală rusească şi să nu te opui efectiv politicii externe a Moscovei, chiar dacă aceasta periclitează interesul național al Republicii Moldova. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu