EDIŢIE SPECIALĂ: Aleksandr Dughin, invitat în platoul Publika TV. LIVE TEXT

(22.50) Dughin: Putin este un lider care nu are alternativă. El se ocupă cu teme istorice. El nu va pleca, pentru că cel care va veni va fi instituţionalizat. Putin va fi reales la guvernare. El vrea ca planurile sale să existe şi după el. Putin nu e naţionalist şi nu eliberal, dar nici comunist. Ne aşteaptă vremuri foarte grele, asta dacă nu slăbeşte hegemonia SUA.

(22.46) Roşca: Corporaţiile conduc lumea. Corporaţiile plătesc mai mulţi bani pentru lobby decât în bugetul SUA. Întreaga cremă a societăţii slujeşte corporaţiilor. Aceste sunt ţări antisociale. Eu sunt împotrivă ca politicienii corupţi încearcă să ne lege aceste pseudopolitici. Ideea pentru integrarea UE va suferi eşec.

(22.41) Dughin: Chinezii nu exportă valorile lor odată cu mărfurile cum face SUA. China este un partener al Rusiei pentru lumea multipolară. Raţional e să rezolvi problemele de azi ca să le poţi înfrunta pe cele de mâine. Pentru Moldova este importat să îşi păstreze populaţia. Şi eu sunt pentru ca să scoatem forţele militare din Transnistria. Vrem să avem Moldova ca partener şi nu va mai fi nevoie de această armată. Vrem să avem o relaţie frăţească. Mai bine ca SUA să se oprească singură. Dacă SUA va împinge Moldova la anumite acţiuni în privinţa Transnistriei va îneca totul în sânge. Conflictul transnistrean are soluţie. Trebuie să ne integrăm în uniunea euroasiatică şi se rezolvă totul. 

(22.30) Dughin: Diavolul se ascunde în detalii. Nu ştiu dacă mi-au redat corect cuvintele. SUA e bună pentru americani. Ei cred că sistemul lor de valori este unul universal. America trebuie oprită. Nu ca SUA, ci exportul lor. Ei încearcă să spună cine e corect şi cine greşeşte. Ei se bagă în treburi străine: Afganistan, Siria, Libia. SUA este un agresor. Dacă nu oprim hegemonia SUA, care tremură in toate încheieturile, trebuie să îl susţinem pe Assad în Siria, pe toţi cei care se opun SUA. Să înfrângi America înseamnă să o salvezi de politica globalistă pe care o duce. Americanii vor înceta să se întrebe de ce unii îi urăsc. Occidentul este în mâinile unor maniaci. SUA trebuie legată în cămaşa de forţă. Europa se va îneca sub cizma americană. Sfârşitul hegemoniei americane nu e atât de departe. Maniacul a slăbit. SUA a slăbit. Foarte bine, să revină acasă. În lupta cu hegemonia SUA toate mijloacele sunt bune. 

(22.17) Roşca: Nu îl încurc pe Dughin cu Kremlinul sau cu un partid din Rusia. Credem că misiunea noastră în istorie este să urlăm la Moscova sau Bucureşti. Dialogul cu Rusia este foarte foarte important. E nevoie de un dialog intelectual care dispare. Suntem la sfârşitul începutului iluziei UE. UE va dispărea şi bine că va face asta. Valorile europene se vor dezvolta, dar această birocraţie din Bruxelles nu are nimic cu dezbaterile din parlamentul european. Nouă ni se propune doar marfa lor, dar nu fac locuri de muncă aici. Trebuie să fii idiot să spui că în Italia, Portugalia, Spania, România situaţia este foarte bună că a intrat în acest club de elită. Elitele sunt în conflict cu poporul. Sunt pentru scoaterea trupelor ruseşti din Transnistria. 

(22.07) Dughin: Nu ameninţ pe nimeni. Îmi place ospitalitatea moldovenească. Las asta fără comentarii. Îmi plac moldovenii, inclusiv românii. Rusia încearcă să îşi apere sistemul de valori, economia. Moldova poate intra doar în NATO şi atât, dar nu şi în Uniunea Europeană, care se distruge. Noi am pierdut valorile noastre şi nu avem ce lega moldovenilor. Moscova merge din inerţie. Cred că moldovenii sunt fraţii noştri, iar românii sunt fraţi cu moldovenii, dar nu Occidentul cu gay-ii săi. Ce fac trupele ruseşti în Transnistria? Garantează că NATO să nu intre în acest spaţiu. Nu avem ce face cu armata? Ştim şi fără analiştii voştri ce să facem cu ea, avem un teritoriu mare de apărat. Trebuie să găsim un nou ton de discuţii. Moldovenii şi românii sunt un singur gând al lui Dumnezeu. Moldova şi Rusia trebuie să se înţeleagă la un nivel intelectual.

(22.04) Nantoi: Îi mulţumesc domnului Dughin că mă ameninţă cu război acasă la mine. Înainte de a spune despre visul euroasiatic, scoateţi trupele militare din Transnistria. Să arate Rusia că nu ne ia drept vasal, ci ca partener de discuţii. Nu e corect să arătăm că UE înseamnă doar gay. Rusia susţine acest regim xenofob de la Tiraspol. 

(22.00) Dughin: Pentru Rusia, obiectivul numărul unu este apărarea graniţelor şi ca blocul NATO să nu fie la hotar. Pentru asta vom face orice scheme. Nu putem să târâim popoarele în uniunea euroasiatică. Rusia va face apel la folosirea forţei în Transnistria, doar dacă NATO va veni în Moldova. Moldova nu va merge la asta pentru că are o populaţie raţională. Deocamdată, Moldova a fost permanent în limitete unui model raţional. Nimeni nu va face asta raţional. Cheile de la Transnistria sunt la Moscova. America a fugit cu ruşine din Georgia şi la fel va face asta cu Moldova, dacă va reuşi să facă asta.

(21.50) Roşca: Moldova este într-o situaţie interesantă. Moldova a terminat cu mitul URSS şi a început mitul UE. Am devenit eurosceptic. Nimeni nu are dreptul să propună Moldovei doar o singură cale de dezvoltare. RM trebuie să aibă propriul concept de dezvoltare.

(21.42) Dughin: Noi vrem America pentru americani şi Rusia pentru ruşi. Doar împreună putem opri hegemonia SUA. Moscova nu se confruntă cu Washingtonul, dar lumea e mult mai complexă. Înainte situaţia era clară: fie comunist, fie liberal. Putem împreună cu alte civilizaţii să elaborăm un evantai de alternative. Occidentul a îngheţat şi se sinucide. El ar trebui să intre în uniunea euroasiatică. Nu insist pe poziţia mea, dar trebuie să fie mai liberă, mia liberal să tratăm aceste teme. Nu demonizez nici Moldova, nici România, nici Transnistria. Îmi plac dezbaterile cu argumente raţionale. Turcia care corespunde standardelor UE, toţi înţeleg că asta este o civilizaţie diferită.

(21.38) Dughin: Transnistria încearcă să îşi menţină circumstanţele şi vrea apropierea faţă de Rusia. Nu e vorba de nicio escaladare a relaţiilor, ci doar încearcă să îşi găsească un loc sub soare, ca să îşi legalizeze situaţia mai aproape de Rusia. Este un mit: fie Rusia, fie România. Românii şi moldovenii sunt o naţiune şi e normal să dorească să se unească. UE este o opţiune. Nu este o panacee, dar nu e corect să se privească în calitate de colac de salvare.

(21.35) Dughin: Lumea este într-o etapa monopolară, într-o criză profundă, iar SUA nu se poate descurca cu asta. Este nevoie de multipolarizarea lumii. Nu sunt probleme doar culturale, Occcidentul înseamnă NATO, iar integritatea în UE înseamnă şi probleme serioase pentru ţările care vor să adere. Nu am văzut vreo mobilizare în Transnistria. Este o reacţie dură a Moldovei. Reintegrarea spaţiului CSI este o orientare strategică a Rusiei. 

(21.30) Aleksandr Dughin este invitatul ediţiei speciale a emisiunii Fabrika din această seară. Oaspetele din Rusia este lider al mişcării internaţionale euroasiatice.

El este şi politolog, sociolog şi filosof şi se spune că ar fi ideologul partidului "Rusia Unită", formaţiune care se află la guvernare în Federaţia Rusă.

Discutăm în această seară despre geopolitică şi viitorul Republicii Moldova împreună cu politicianul Iurie Roşca, dar şi cu analistul politic Oazu Nantoi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu