ECOUL RĂZBOIULUI DE LA NISTRU: Este o picătură cu adevărat tragică din viața noastră

Embed:

Mai multe evenimente dedicate comemorăii celor căzuţi în timpul Războiului de la Nistru au început încă de dimineaţă în întreaga țară. Veteranii conflictului armat, rudele victimelor au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare, iar un miting este organizat şi la Complexul memorial Eternitate.

În Capitală, la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, va fi o slujbă de pomenire. Ulterior, va fi organizat un marș până la monumentul Maica Îndurerată de la Complexul memorial Eternitate. Un miting de comemorare va avea loc și în satul Cocieri, raionul Dubăsari, unde în 1992 s-au dus cele mai sângeroase lupte.

Primii care au depus flori la monumentul Maica Îndurerată au fost președintele țării, șeful Legislativului și prim-ministrul.

Iar veteranii s-au adunat la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt unde au depus flori.

"Este o picătură cu adevărat tragică din viața noastră și trebuie să o comemorăm cum și merită", a spus Nicolae Rozlovan, ex-maior de poliție.

"A fost o perioadă foarte grea pentru Republica Moldova. Toți care au avut posibilitate și au avut curaj au sărit să apere integritatea Republicii Moldova. Cu regret, nu toți s-au întors la casele lor", a menţionat Andrei Nicolaş, colonel în retragere.

Foștii combatanți spun că nu vor uita niciodată momentele cumplite prin care au trecut.

"Am pierdut nişte prieteni. Cei mai apropiaţi. Eroi. Care au rămas în inimile noastre pentru totdeauna.”

"Am luat arma şi ne-am dus să ne apărăm satul. Să ne apăram patria".

"Atunci nu simţeai sentimental de frică simţeai o datorie faţă de patrie, faţă de ţară, faţă de poporul care statea in spatele nostru".

Sute de oameni au participat la mitingul de comemorare, organizat la monumentul "Maica Îndurerată".

"Pentru faptele demonstrate pe câmpul de luptă, v-am rămas recunoscător pentru toată viața", scrie Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova.

"Doresc tuturor combatanților să dăm dovadă de înțelepciune omenească. Pe 2 martie, în ziua aceasta trebuie de pus un moratoriu pe toate interesele politice, toate supărările", spune Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne.

După ceremonie, veteranii au avut parte de un prânz ostășesc. La monumentul Maica Îndurerată au depus flori președintele țării, șeful legislativului și prim-ministrul.

După aceea, participanții la manifestație au mers în marș spre memorialul Eternitate, unde au participat la un miting de comemorare.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că nu trebuie admis ca războiul să se repete și că autoritățile de la Chișinău optează pentru acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Ședința Parlamentului a început cu un moment de reculegere.

"În onoarea tuturor celor care au decedat și au avut de suferit, vă rog foarte mult să ținem un minut de reculegere".

Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a scris pe o reţea de socializare că la 25 de ani de la luptele de la Nistru sunt două lucruri care ar trebui să ne preocupe în fiecare zi: grija pentru veteranii și urmașii participanților la conflictul armat, precum și unitatea țării.

Războiul de la Nistru a durat patru luni, din martie până în octombrie. Cele mai afectate au fost localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa.

Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, însă, potrivit unor estimări, au murit aproape 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de locuitori din regiunea transnistreană.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu