ECOUL HOLOCAUSTULUI. Oficiali şi oameni de rând au depus flori la monumentul "Victimelor Fascismului" din Capitală (FOTOREPORT)

Embed:

27 ianuarie este ziua internaţională pentru comemorarea Holocaustului. La Chişinău au fost depuse astăzi flori la monumentul "Victimelor Fascismului".

La eveniment au participat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, președintele Parlamentului, Zinaida Grecianîi, ambasadorii UE acreditați la Chișinău, dar şi alţi oficiali şi oameni de rând.

Menţionăm că, acum 75 de ani, armata sovietică i-a eliberat pe ultimii supravieţuitori ai lagărului de concentrare de la Auschwitz, înfiinţat de nazişti pe teritoriul Poloniei ocupate, în barăcile unei foste baze militare.

Acolo au fost duşi în perioada celui de-al doilea război mondial peste un milion 300 de mii de prizonieri, dintre care mai bine de 1,1 milioane au fost executaţi prin împuşcare şi gazare.
27 ianuarie a fost ziua în care omenirea afla cu groază despre ororile programului de exterminare pus la punct de nazişti.

Imaginile filmate atunci sunt cutremurătoare: mormane de cadavre aruncate de-a valma în perimetrul lagărului şi prizonieri scheletici, mai mult morţi decât vii, care cereau mâncare şi apă. În total, în lagărele de exterminare naziste au fost ucişi sistematic 11 milioane de oameni, între care şase milioane de evrei. Singura lor vină a fost că nu corespundeau criteriilor de puritate genetică impuse de nazişti.

Auschwitz a fost construit în apropierea unui nod de cale ferată cu 44 de linii, ceea ce facilita transportarea unui număr mare de persoane. Ajunşi acolo, bătrânii şi copiii erau separaţi de cei apţi de muncă şi trimişi direct în camere de gazare. Ceilalţi erau torturaţi şi obligaţi să muncească până la epuizare. Alţii erau folosiţi drept cobai în experimente medicale sinistre.

După moarte, înainte de a fi incineraţi, prizonierilor li se extrăgeau dinţii din aur şi li se luau verighetele sau inelele, iar femeile erau rase în cap. Părul era folosit ulterior pentru confecţionarea perucilor, iar aurul dentar era utilizat de dentiştii din Germania. Pentru a şterge urmele ororilor, regimul nazist a ordonat distrugerea lagărelor de exterminare de către trupele SS în retragere.

Apropierea rapidă a trupelor aliate a făcut ca unele dintre ele să fie ocupate fără ca naziştii să mai aibă timp să le distrugă, aşa cum a fost şi cazul celui de la Auschwitz. Lagărul a fost transformat în muzeu ca să reamintească generaţiilor viitoare ororile trecutului şi pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

loading...

Lasă un comentariu