Ecosistemul Nistrului, discutat la Kiev. Ce au convenit Pavel Filip şi Vladimir Groisman

Embed:

O comisie moldo-ucraineană se va expune asupra eficienţei proiectului Kievului de a construi şase hidrocentrale pe râul Nistru. Despre acest lucru a anunţat premierul Pavel Filip, care s-a întâlnit astăzi la Kiev cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman.

Şeful executivului de la Chişinău a declarat că, în acest sens, va apela şi la experți europeni care să analizeze impactul hidrocentralelor asupra ecosistemului râului Nistru.

Premierul Pavel Filip a declarat că responsabili de problema ecologică a Nistrului sunt atât autorităţile de la Chişinău, cât şi Kievul.

"Trebuie cu toții să fim conștienți absolut, că râul Nistru este o sursă importantă pentru aprovizionarea cu apă potabilă atât pentru orașul Odesa, cât și orașului Chișinău, dar și alte localități din Ucraina și Republica Moldova. Am convenit de comun acord că va exista o comisiei mixtă, care va face o analiză. iar pentru ca aceasta să fie mai profundă și mai largă ne vom adresa partenerilor noștri de la Uniunea Europeană, din acest punct de vedere", a spus premierul Pavel Filip. 

Premierul ucrainean a menționat că nu va renunța la acest proiect, dar a dat asigurări autorităților de la Chișinău că vor fi respectate toate standardele privind normele ecologice.

"Compania noastră "Ukrhidroenergo", în comun cu Ministerul Ecologiei din Ucraina, vor colabora cu partenerii noștri moldoveni şi îi vor informa permanent despre ceea ce facem și care va fi impactul asupra ecologiei", a spus premierul ucrainean, Volodimir Groisman.

Anterior, 50 de organizaţii de mediu din Moldova s-au arătat îngrijorate de iniţiativa Kievului de a construi şase hidrocentrale pe Nistru. Ecologiştii au declarat că dacă acest lucru se va întâmpla nivelul fluviului va scădea drastic, iar apa va fi mult mai poluată.

Executivul a fost sesizat de mai multe ori şi despre impactul negativ pe care îl are Complexul Hidroenergetic existent de la Novodnestrovsk.

În urma activităţii centralei, au scăzut capacităţile de purificare a apei şi s-a redus volumul apei în lacul de acumulare de la Dubăsari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu