Economia ţării, în derivă. Moldova are nevoie urgentă de un acord cu Fondul Monetar Internaţional

Criza politică din Moldova reduce din volumul investiţiilor străine. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că ţara noastră trebuie să semneze acordul cu Fondul Monetar Internaţional cât mai curând, pentru a debloca finanţările externe. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui forum economic, organizat la Chişinău. 

Reprezentantul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, susţine că Moldova nu poate continua implementarea reformelor, în lipsa unui acord cu FMI şi a investiţiilor străine: "Avem asistenţă financiară în valoare de 30 de milioane de euro, bani destinaţi susţinerii parcursului european al Moldovei. Ca să putem debursa acești bani, trebuie să fie semnat un acord între FMI şi noul Guvern."

Ministrul în exerciţiu al Economiei, Stephane Bridé, a declarat că volumul investiţiilor străine directe în economia ţării a scăzut cu 2,4 la sută faţă de anul trecut: "Prioritate pentru Republica Moldova este în primul rând de semnat un acord cu FMI, asta va fi imediat după numirea unui Guvern în Republica Moldova. Dacă misiunea FMI vine şi semnăm un acord cu FMI, imediat UE va dezgheţa, va opri această suspendare de finanţare."

Totuşi, oficialul afirmă că mai multe companii străine şi-au manifestat interesul de a investi în Republica Moldova.

"Într-adevăr sunt investitori care vin pe piaţa din Republica Moldova care au intenţii foarte serioase, de angajat mii de lucrători şi care ne dau nişte semnale nişte obiective pentru 2016, care sunt pozitive", a spus Bridé. 

De la obţinerea independenţei şi până în prezent, investiţiile directe în economia Moldovei au constituit 3,6 miliarde de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu