Economia moldovenească, progrese neaşteptate în 2017. PIB-UL S-A MAJORAT CU 4.5%

Embed:

Economia moldovenească a înregistrat anul trecut un progres care a depăşit aşteptările. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, produsul intern brut a crescut cu 4,5 la sută şi a ajuns la peste 150 de miliarde de lei. Experţii spun că acest lucru se datorează creşterii producţiei agricole şi a creditelor mai accesibile.

Anterior, Banca Mondială a prognozat o creştere de 3,7 la sută pentru anul 2017. Aşteptările au fost depăşite cu 0,8 puncte procentuale.
Aşadar, evoluţia a fost determinată, în mare parte, de consumul privat, care a înregistrat o creştere de 4,9 la sută.

Un alt factor este îmbunătăţirea condiţiilor de creditare, care a impulsionat şi investiţiile. Valoarea acestora a crescut cu 5,3 la sută. De asemenea, pe partea de producţie, principalul impuls al creşterii economice a fost comerţul care a evoluat 1,3 puncte procentuale. Agricultura a crescut cu un punct, iar industria - cu 0,4 puncte procentuale. 

Potrivit prognozei experţilor de la Banca Mondială, în 2018, creşterea economică va fi de 3,8 la sută. Totuşi, cifra se poate schimba, în funcţie de mai mulţi factori. În acelaşi timp, în acest an, se va înregistra o scădere a inflaţiei de la 6,6, cât a fost în 2017, până la 5 la sută.

"Se atestă o scădere a inflaţiei şi acest lucru îl datorăm aprecierii leului, care, observăm, face ca preţurile în valută naţională a produselor importate să fie mai mici", a spus Marcel Chistruga, economist la Banca Mondială.

Specialiştii de la Banca Mondială spun că progresul economic ar putea fi mai lent din cauza scăderii producţiei. În acest sens, ei recomandă autorităţilor să pună accent pe pregătirea resurselor umane.

"În timp ce economia îşi revine, ţara trebuie să găsească soluţii pentru a stimula productivitatea. Cu alte cuvinte, să îmbunătăţească capitalul uman", a spus Galina Vincelette, manager practică globală.

De asemenea, reprezentanţii Băncii Mondiale mai prognozează o scădere semnificativă, până în anul 2019, a ratei sărăciei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu