Economia Moldovei, mai liberă decât în 2017. Țara noastră a urcat cinci poziţii în clasamentul întocmit de Heritage Foundation

Embed:

Economia Moldovei este mai liberă decât anul trecut. Țara noastră a urcat cinci poziţii în clasamentul anual întocmit de "Heritage Foundation" și ocupă locul 105 din 180 de state, potrivit Indicelui Libertății Economice.

Moldova a înregistrat un avans de 0,4 la sută în raportul din acest an și a acumulat un scor de 58,4 puncte din 100. Stăm mai bine decât Rusia și Ucraina, situate pe locurile 107 şi, respectiv, 150.

În schimb, România ne întrece la acest capitol ocupând poziția 37.

Ţara noastră a înregistrat progrese în ceea ce priveşte respectarea drepturilor de proprietate, eficiența judiciară, cheltuielile guvernării, libertatea muncii și cea monetară, dar şi domeniul afacerilor.

La capitolele libertatea financiară și a investițiilor am primit acelaşi scor ca şi anul trecut. Organizaţia "Heritage Foundation" notează că țara noastră are potențialul să urce în clasament, însă embargourile impuse de Rusia, implicarea Moscovei în treburile interne ale Moldovei, precum și problema regiunii transnistrene ne trag în jos. 

Ţările cu cea mai liberă economie sunt Hong Kong, Singapore și Noua Zeelandă. La polul opus sunt Cuba, Venezuela și Coreea de Nord.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu