Economia bate frica: Aproape 50% dintre şoferi circulă şi iarna cu anvelope de vară

Embed:

Aproape jumătate dintre conducătorii auto nu se conformează legii care îi obligă să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă. Cel puţin asta au constatat managerii centrelolor de deservire auto. Mai mult, aproape 20 la sută dintre şoferi riscă să circule şi în aceste zile cu anvelope de vară.

Amenzile nu-i sperie pe şoferii nedisciplinaţi. Pentru a face economie de bani, aceştia riscă pe cont propriu, dar şi pe seama altor şoferi implicaţi în trafic.

"Chiar dacă riscă să fie amendaţi, cei mai mulţi şoferi îşi echipează maşina cu o singură pereche de roţi de iarnă. E o falsă economie de bani", menţionează Sergiu Cravcenco, administrator al unui centru de deservire auto.

Cele mai scumpe piese care trebuie să fie schimbate iarna sunt cauciucurile şi bateriile. Managerii magazinelor auto spun că, pe timp de iarnă, vânzările de acumulatoare, practic, se dublează.

Şoferii declară că atât pneurile, cât şi celelalte piese necesare pentru iarnă sunt exagerat de scumpe. Astfel, ei preferă să facă economii echipând maşina cu roţi de iarnă doar pe osia de tracţiune.

Şi soluţiile pentru dezgheţat geamurile sunt costisitoare, aşa că unii şoferi vin cu idei ingenioase: "Nu ai bani, torni rachiu, mai ieftin se primeşte".

Conducătorii auto sunt obligaţi prin lege să echipeze maşinile cu anvelope de iarnă, de pe 1 decembrie până pe 1 martie. Şoferii care nu respectă această regulă riscă amenzi de la 100 la 200 de lei. Potrivit datelor Poliţiei Rutiere, în ultimele 24 de ore au fost aplicate peste 600 de amenzi contravenţionale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu