ECHIPAMENTE MODERNE LA IMC. Aparatele de ultimă generaţie au fost donate de Japonia

Embed:
Medicii de la Institutul Mamei şi Copilului vor putea stabili mai uşor şi mai sigur de ce suferă micii pacienţi. Trei secţii de investigaţii şi diagnostic au fost renovate şi dotate cu echipamente de ultimă generaţie. Aparatele au fost donate de Japonia, iar banii pentru reparaţie şi mobilă au fost oferiţi de România.

Lucrările de renovare au început în 2015.

"Investiţii în aceste obiecte a fost în jur de patru milioane 370 de mii de lei, inclusiv 370 de mii de lei pentru mobilier", a spus director Institutul Mamei şi Copilului, Segiu Gladun.

"Aceste trei noi unităţi care au fost date astăzi în exploatare fac parte din cele 15, care au făcut obiectul procesului de renovare şi modernizare", a spus ambasadorul României în Moldova, Danie Ioniță.

Datorită noilor tehnologii, medicii din secția Radiologie și Imagistică vor putea depista mai multe boli.

"La acest aparat se fac investigaţii la toate organele, inclusiv angiografie. El e verificat, calibrat, aparatul e perfect. În câteva secunde se poate de scanat creierul", a spus şeful Secţiei Radiologie, IMC, Nicolae Doni.

O altă secţie renovată este cea de diagnostic funcţional, unde anual sunt efectuate în jur de 20 de mii de examinări.

"S-au schimbat mult condiţiile de muncă, avem nişte condiţii foarte bune de lucru, avem mobilă foarte bună. Reparaţia absolut capitală, absolut totul s-a schimbat. Este mult mai confortabil", a spus şefa secţiei Diagnostic Funcţional , IMC, Olga Belîi.

Părinţii micilor pacienţi sunt încântaţi de schimbarea la faţă a secţiilor.

"Foarte normal, foarte frumos. Am vreo câteva zile deocamdată mergem bine cu condiţiile, mai departe nu ştim."

"Ceea ce vedem e foarte frumos, comparativ cum era, era într-o stare nu prea. Acum este bine, comod. Arată ca-n ţările europene."

Impresionat de rezultate este şi ministrul Sănătăţii, care susţine că fără suportul extern, aceste lucrări erau imposibil de realizat.

"Ne bucurăm foarte mult de aceste rezultate deja. Acest suflu nou de resurse financiare, dar şi un suport moral şi emoţional din partea României a fost unul absolut vital", a spus ministrul Sănătăţii, Stela Grigoraș.

În total, pentru reparaţia a 15 secţii de la Institutul Mamei şi Copilului, România oferă 2,5 milioane de euro. Proiectul este o continuare a renovărilor începute în 2014, prin campania de colectare de donaţii "RENAȘTE MOLDOVA".
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu