"E UN VOT ISTORIC". Reacţia politicienilor moldoveni la decizia Parlamentului European de eliminare a vizele pentru Moldova

Embed:

Decizia Parlamentului European de eliminare a vizelor pentru moldoveni este una istorică. De această părere sunt deputaţii care cred că ţara noastră a reuşit să înregistreze o victorie.

Proiectul a fost avizat de Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie a Parlamentului European, pe 12 februarie. De asemenea, mai mulţi oficiali europeni au declarat ferm că votul în Parlamentul European va fi unul pozitiv.

Astfel, raportorul grupului Partidului Popular European pentru Moldova, Marian-Jean Marinescu este convins că la sfârşitul lunii mai regulamentul va intra în vigoare. Iar comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule, a dat asigurări că acordarea regimului de călătorie fără vize nu va fi influenţat de alegerile în Parlamentul European, planificate pentru luna martie.

Dacă iniţiativa va întruni numărul necesar de voturi, atunci moldovenii, deţinători ai paşapoartelor biometrice, vor putea călători liber în spaţiul Schengen, cel mai propabil, din luna iulie.

Deputaţii de la Chişinău spun că decizia Parlamentului European demonstrează încrederea partenerilor europeni în cetăţenii moldoveni.

"Astăzi în PE a fost mai mult decât un vot politic, a fost reconfirmat un adevăr istoric: cetăţenii RM sunt europeni şi au dreptul de a călători liber în Europa", a declarat liderul PLDM, Vlad Filat.

"La modul practic nimeni din colegii noştri, indiferent de opţiunile politice nu sunt împotriva acestei liberalizări. Este un vot istoric", a spus deputatul PD, Sergiu Sârbu.

"O decizie care vine să ne justifice în demersurile noastre de a ne asuma această importantă hotărâre de a trece la un regim liberalizat de vize. Este o victorie importantă, este o deschidere după multe tergiversări", a susţinut preşedintele PLR, Ion Hadârcă.

Şi deputaţii din opoziţia parlamentară, inclusiv comuniştii, salută decizia Legislativului European.

"Înseamnă că cetăţenii devin egali cu cetăţenii ţărilor membre UE, în afară de dreptul de a munci. Mă bucur şi mulţumim oficialilor UE pentru faptul că indiferent de ceea ce se întâmplă la noi ei ne sprijină şi ne ajută să mergem înainte", a spus Mihai Ghimpu.

"Este o decizie bună pe care o salut, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să uităm de alte subiecte pe care trebuie să le discutăm în şedinţă", a precizat deputatul PCRM Vasile Şova.

De liberă circulaţie vor beneficia doar deţinătorii paşapoartelor biometrice, care vor putea călători timp de 90 de zile în termen de jumătate de an. În prezent, aproximativ 800 de mii de moldoveni deţin paşapoarte biometrice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu