E GRAV CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN MOLDOVA: În ţară mor mai mulţi oameni decât se nasc

Embed:

Populaţia Moldovei îmbătrâneşte an de an. În ţară mor mai mulţi oameni decât se nasc. Doar anul trecut, sporul natural a scăzut cu 0,3 la sută, față de 2014. Şi vorbim despre o tendință care se menține de aproape 20 de ani. Situaţia este îngrijorătore în mai multe localităţi din ţară. Printre acestea este şi satul Nihoreni din raionul Râşcani, unde tinerii sunt tot mai puţini.

În satul Nihoreni, anul trecut, au murit 47 de oameni, în timp ce numărul naşterilor este de nouă ori mai mic.

O locuitoare a acestui sat spune că de mai bine de 15 ani, în mahalaua unde locuieşte ea, nicio familie tânără nu s-a stabilit cu traiul: "De prin 2000 nu am mai avut nunţi în acestă parte a satului. În mahala noastră, în acest an au murit mulţi, practic toţi au decedat." 

Localnicii mai susţin că tinerii pleacă din sat imediat după ce absolvesc şcoala:

"Tineretul nu vrea sa facă copii, e foarte greu, totul e scump. Lucrează peste hotare. Aici e greu, nu este de lucru." 

"Pe timpuri, în sat erau câte două, trei nunţi pe zi. Se întâmpla să te duci la una şi să pleci mai devreme ca să reuşeşti la cealaltă. Acum avem doar înmormântări. Tinerii fug de aici."

Potrivit șefului Oficiului Stării Civile din Râșcani "dacă în 2015, în raion,s-au născut 520 de copii, atunci cifra celor decedaţi a fost de 966, adică de două ori mai mare”.

La rândul lor specialiștilor susțin că scăderea demografică este provocată de sărăcie, emigraţia tinerilor, dar şi de problemele de sănătate

"Fiecare a cincea familie în Republica Moldova este sterilă. În trecut, marea majoritate a familiilor avea doi, trei copii, acum are un singur copil. Un aspect al scăderii natalităţii este imigrarea masivă în primul rând a tinerilor", a spus demograful și conferențiarul universitar, Valentin Sainsus.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că din 1998 și până în prezent, numărul nașterilor a scăzut cu aproximativ șapte la sută.  În 2015 s-au născut peste 38 de mii 500 de copii, în timp ce acum 19 ani cifra nașterilor a depășit 41 de mii.

În același timp, numărul deceselor a rămas la același nivel. Potrivit Centrului Național de Management în Sănătate, situația se agravează de la un an la altul. În 2015 s-au născut cu 32 de copii mai puțini decât în 2014. Datele mai arată că anul trecut au murit cu 412 de persoane mai mult decât acum doi ani. Astfel, indicele mortalităţii este de 11,2 la sută.

Cea mai îngrijorătoare situație este în raioanele Râșcani, Glodeni, Sângerei, Basarabeasca și Telenești, unde sporul natural a scăzut drastic în ultimii ani. În același timp, situația se menține la un nivel constant în municipiul Chişinău și Bălţi, dar şi în raioanele Ialoveni, Ceadîr-Lunga, Ungheni, Comrat, Cantemir, Cahul și Dubăsari.

Potrivit datelor statistice, anul 1986 a fost cel mai reproductiv, în Moldova fiind născuţi aproape 95 de mii de copii. De atunci cifra este în permanentă scădere. Demografii prognozează că această tendinţă va continua şi în următorul deceniu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu