E gratuit, dar numai pe bani: Unii diabetici care necesită hemodializă mor din cauza accesului limitat la procedură

Embed:

Multe persoane bolnave de diabet din Republica Moldova care necesită hemodializă, mor cu zile, şi asta deoarece accesul la această procedură rămâne limitat. În timp ce Ministerul Sănătăţii ne asigură că toţi diabeticii care necesită hemodializă au acces gratuit la ea, pacienţii susţin că sunt nevoiţi să scoată din buzunare sume fabuloase pentru a benificia de acest tratament.

Din cauză că nu a beneficiat de această procedură, Ana, care lupta mai bine de 14 ani cu o diabetul, a murit. Rudele susţin că de moartea fetei se fac vinovaţi medicii. Potrivit acestora, fata trebuia internată în spital, însă medicii îi spunea că nu au locuri şi ei nu au ce face cu bolnavii lor.

"Permanent decizia medicilor era că analizele sunt bune. Ea avea 57 de kilograme, însă ajungea la 80 de kilograme aşa tare se umfla", a declarat o rudă a fetei decedate.

Directorul Asociaţiei Tinerilor Diabetici, Veronica Volcov, susţine că nu este un caz singular. Pentru a fi inclus în lista beneficiarilor de hemodializă, un bolnav trebuie să scoată bani grei din buzunar.

"Sunt sume fabuloase, pentru că este vorba de viaţă şi moarte, ca să includă în circuitul neofocial, vin la 4 de noapte, nu sunt locuri şi vin înafara circuitului", a menţionat directorul Asociaţiei Tinerilor Diabetici, Veronica Volcov.

Ne-am dat drept rude ale unui bolnav de diabet zaharat şi am încercat să aflăm de câţi bani e nevoie pentru a fi trecut în lista pentru hemodializă.

Astfel, am aflat că pentru a trece o procedură de hemodializă este nevoie de cel puţin 3-4 mii de euro. Iar şeful secţiei hemodilaiză a spitalului municipal la care ne-am prezentat a declarat că nu are locuri şi că nici bani nu acceptă. Femeia la care am apelat iniţial ne-a explicat de ce.

În acelaşi timp, oficiali de la Ministerul Sănătăţii declară că toţi bolnavii care au nevoie de hemodializă beneficiază gratuit de această procedură. Mai mult, ei dau asigurări că în secţiile de hemodializă sunt locuri suficiente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu