Dureri musculare după antrenament? Vezi care este calea cea mai scurtă pentru a scăpa de ele

Febra musculară este un fenomen temut şi îndrăgit în egală măsură de cei care frecventează sălile de fitness. Chiar dacă originile febrei musculare sunt relativ puţin cunoscute, există totuşi câteva ipoteze.

Ca regulă febra musculară apare în urma unui efort fizic intens, acesta producând unele microleziuni la nivelul fibrelor tale musculare. Totuşi nu trebuie să îţi faci griji deoarece, în urma aceluiaşi proces, musculatura ta îşi măreşte volumul şi devine mai puternică. Este practic un sistem de adaptare a corpului tău pentru eforturile intense care vor urma.

Febra musculară deobicei se manifestă cu o mică întârziere şi îşi atinge apogeul maxim în intervalul de 24-72 ore, scrie csid.ro.

Contrar aşteptărilor, febra musculară variază în intensitate şi depinde foarte mult de tipul de contracţie musculară pe care l-ai întreprins. Există trei tipuri de mişcări:

1. contracţia excentrică, lungirea muşchiului - cauzează cea mai puternică febră musculară;

2. isometria sau modificarea tonusului fără schimbarea lungimii muşchiului - determină o febră musculară uşoară;

3. contracţiile concentrice sau pozitive nu provoacă fenomenul de DOMS. Un exemplu concret ar fi antrenamentele cu banda elastică sau cele aerobice.

O altă cauză vehiculată ar fi aceea a concentraţiei ridicate de acid lactic în muşchii antrenaţi, dar această ipoteză a fost demontată de faptul că acidul lactic, un compus rezidual care apare în urma contracţiilor musculare, scade rapid în volum imediat după încetarea sesiunii de antrenament.

De asemenea durerile musculare pot apărea după executarea unui exerciţiu nou, cu care corpul tău nu este obişnuit, duce la o febră musculară puternică, chiar dacă subiectul în cauză este obişnuit cu antrenamentele fizice. Poate fi un mecanism de apărare, un fel de semnal de alarmă al organismului tău, care îţi spune că ai depăşit un pic limita.

Există totuşi unele metode pentru a diminui durerea sau a accelera procesul regenerativ:

1. Febra musculară poate fi evitată dacă creşti gradual intensitatea exerciţiilor.

2. Poţi combate febra musculară cu vitamina C, întrucât aceasta acţionează ca un antiinflamator.

3. Bea capsule cu grăsime de peşte, un aliment bogat în Omega, care va accelera reconstrucţia fibrelor musculare.

4. Poţi face duşuri reci te pot scăpa de febră, care duc la o mai bună circulaţie a sângelui şi o mai bună vascularizare a zonei inflamate, ceea ce inevitabil poate să ajute la repararea mai rapidă a fibrei musculare. Nu se poate spune acelaşi lucru despre baiile calde, ele având mai degrabă un efect de relaxare, ceea ce poate diminua durerea doar temporar.

5. Încearcă să faci a doua zi după antrenament o nouă sesiune de exerciţii. Acest lucru va permite eliberarea unui analgezic natural în sânge care va elimina durerea.

Febra musculară este un fenomen complet normal, cu care o să te întâlneşti mai devreme sau mai târziu.

Dacă îţi doreşti cu adevărat să faci o schimbare în ceea ce priveşte numărul de kilograme sau aspectul tău exterior, o mică durere musculară nu trebuie să stea în calea rezultatelor. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu