Durerea care îi uneşte. Zeci de oameni au venit cu flori la monumentul "Victimelor fascismului"

Durerea care îi uneşte. Zeci de oameni au venit cu flori la monumentul ''Victimelor fascismului'', pentru a aduce un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în timpul holocaustului.

Georgeta Pavlov era copil când a ajuns într-un lagăr de contrare nazist.

''Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viaţa din acele lagăre de concentrare am trăit momente strașnice, bolnavi, flămânzi, dezbrăcaţi. Eu ţin minte totul. Ţin minte şi sârma ghimpată, iar când ne eliberau fascistii nimiceau toate urmele'', a spus fosta deținută, Georgeta Pavlov.

Acelaşi soartă au avut-o și membrii familiei Sparţer. 

''Un destin crunt l-a avut şi tatăl soţului meu, el a decedat în perioada războiului. A fost împuşcată toată familia evreiască. Eu nu am cuvinte, am privit toate filmele documentare din acele vremuri şi întrebarea este de ce?'', a spus victima, Natalia Spalţer.

Demnitarii, prezenţi la ceremonia de comemorare, le-au transmis mesaje de compasiune victimelor şi rudelor acestora.

''A comemora cruzimea secolului XX, victimile holocaustului. Sute de mii de oameni, ucişi de alţi oameni. Niciodată nicăieri în lume nu avem dreptul să permitem repetarea holocaustului'', a spus preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

''Aceşti oameni au fost ucişi pe baza apartenenței etnice. Şi trebuie să ne amintim că nu putem să tolerăm niciodată că există ură împotriva altor oameni'', a spus ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko.

La eveniment a fost prezent şi rabinul comunităţii evreieşti din Republica Moldova.

''Pentru noi este un simbol această zi, deoarece întreaga lume ţine minte de tragedia evreilor. Iar aceasta este memoria a milioanelor de evrei care au fost omorâţi va continua. Nu există nici o familie evreiască care nu a avut de suferit în urma acelor întâmplări. Nu mai în familia mea au suferit peste 50 de rude care au fost omorâţi şi aşa în fiecare familie evreiască'', a spus rabinul comunităţii evreieşti din Moldova, Himshon Daniel Izakson.

În perioada Holocaustului, în Moldova ar fi fost ucişi peste 300 de mii de evrei şi aproximativ 50 de mii de romi. În toată Europa, numărul victimelor se ridică la câteva milioane. În ziua de 27 ianuarie 1945, armata sovietică a eliberat primul şi cel mai mare lagăr de concentrare fascist - Auschwitz, situat în sudul Poloniei.

loading...

Lasă un comentariu