După zece ani de așteptare, Muzeul Luvru din Abu Dhabi se pregăteşte să-şi deschidă porţile

Embed:

După 10 ani de aşteptare, muzeul Luvru din Abu Dhabi se pregăteşte să-şi deschidă porţile. 300 de lucrări ale lui Leonardo da Vinci, Monet sau Picasso au fost aduse din Franţa, alaturi de alte sute cumpărate special la licitaţii de artă pentru a fi prezentate vizitatorilor din Orientul Mijlociu.

Noul muzeu este un melaj între clasic şi modern, între stilul european şi cel arab, între trecut şi viitor. Construcţia propriu-zisă a fost proiectată de un arhitect francez.

"Ideea a fost să creăm o piaţă arăbească, un loc unde revii atunci când vorbeşti despre cultură, despre artă, nu doar un spaţiu cu intrare şi un catalog de exponate", a spus arhitectul Jean Nouvel.

Planul de construire a Luvrului din Abu Dhabi a fost lansat în 2007. Autorităţile din Abu Dhabi au încheiat un acord cu francezii cărora le vor plăti 525 de milioane de dolari pentru utilizarea numelui de Luvru pe o perioadă de 30 de ani. La această sumă se adaugă 750 de milioane de dolari pentru sutele de picturi şi sculpturi ce vor fi aduse de la Paris şi expuse temporar în Abu Dhabi.

Jean-Luc Martinez, preşedinte-director al Muzeului Luvru din Paris:
"Nu este un muzeu european, nu e perspectiva europeană, este modul de a vedea lumea din Abu Dhabi. Suntem o conexiune între Asia, Africa şi Europa", a spus preşedinte-director al Muzeului Luvru din Paris, Jean-Luc Martinez.

Muzeul a început să cumpere lucrări de artă în 2009. Una dintre ele este o pictură semnată de Pablo Picasso, Portret de Femeie, care nu a mai fost expusă până acum. O parte dintre exponate sunt împrumutate din 13 muzee franceze. Unele vor fi expuse timp de un an, altele vor rămâne în Abu Dhabi timp de 10 ani.

Fiind vorba de o ţară musulmană, tablourile au fost selectate atent, de aceea nu sunt expuse nuduri. Cu o excepţie: 2 statuete de bronz realizate de Degas. Muzeul se deschide pentru marele public sâmbăta aceasta.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu