După o pauză de aproape 30 de ani, fâşiile forestiere de protecţie din ţară vor fi reabilitate

Embed:

Statul va reabilita, în următorii patru ani, fâşiile forestiere de protecţie din ţară. Asemenea acţiuni nu au mai fost făcute din perioada sovietică. Agenţia Moldsilva va efectua lucrări la peste 1 300 de perdele forestiere din 84 de localităţi din centrul şi sudul ţării. Proiectul, finanţat de Banca Mondială, este deja implementat în unele localităţi.

În prezent, cele mai multe perdele forestiere sunt într-o stare degradantă din cauza tăierilor ilicite.

"Perdelele forestiere au un rol foarte important, dar au fost ignorate ele joacă un rol foarte important în domeniul agricol şi anume protejarea câmpurilor de vânturile de primăvară, de eroziunea solurilor, de alunecările de teren", a declarat primarul satului Mereni, Eugen Săculţanu.

"Problema perdelelor forestiere a fost negospodărirea lor în anii 90 şi 2 000 şi distrugerea lor prin tăieri ilicite. La fiecare perdea forestieră au fost elaborate şapte soluţii tehnice pentru reabilitarea acestora conservare, ajutorarea regenerării naturale, lucrări de plantare", a menţionat specialistul din cadrul Institutului de cercetări şi amenajări silvice Alexandru Galupa.

Lucrările de reabilitare a fâşiilor forestiere vor fi efectuate cu ajutorul utilajului agricol, achiziţionat din banii Băncii Mondiale.

Ulterior, tehnica va râmâne în gestiunea Agenţiei Moldsilva. Proiectul are scopul de a spori competitivitatea agriculturii şi face parte din strategia Guvernului de extindere a suprafeţelor forestiere până în 2020 cu 13 mii de hectare. Atunci, 15 la sută din teritoriul ţării va fi împădurit. În prezent, această cotă este de 12,5 la sută.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu