După ninsorile din aprilie livezile sunt amenințate de dăunători. Recomandările agronomilor

Embed:

După ninsorile din aprilie, pomicultorii trebuie să muncească de două ori mai mult ca să nu piardă recolta.

Pentru că livezile sunt ameninţate de dăunători, agronomii recomandă stropirea copacilor cu diverse soluţii speciale, precum şi tăierea ramurilor rupte. Fermierii se plâng că pentru aceste lucrări sunt nevoiţi să cheltuie cu 20 la sută mai mulţi bani decât în anii trecuţi.

Printre bolile care ameninţă pomii în această perioadă sunt rapănul, rugina şi făinarea.

"Trebuie de reînnoit toate crengile, fiindcă rupturile nu se recomandă de lăsat, pentru că prin ele pătrunde infecţia", a afirmat agronomul, Victor Piatac.

Agricultorii sunt sfătuiţi să stropească livezile, pentru a nu permite dăunătorilor să le compromită roada.

"La livadă ce apar, apare făinarea, rapănul. Rapănul este cel mai periculos pentru livadă. Dăunează la frunze, după care dăunează la fructe. Cu o stropitură mai mult avem faţă de anul trecut", a menționat agricultorul, Victor Comerjan.

Pomicultorul Anatol Ghibolotovschi, care are o livadă de meri şi o pepinieră în raionul Briceni, spune că anul acesta cheltuielile sunt mai mari.

"Dacă anul trecut până acum erau cheltuieli, presupunem, de 10 mii de lei la hectar, numai la stropit, atunci anul acesta cheltuielile deja sunt de 13-14 mii, dar pe viitor încă nu se ştie cât", a spus agricultorul, Anatol, Ghibolotovschi.

Oamenii de la sate au încredere doar în metode tradiţionale şi nu folosesc substanţe chimice.

"Cumpărăm var şi facem cu piatră vânătă. Acuş apar gândaci la cartofi şi apoi din ăstea care se pun pe pomi, fac omizi, un fel de fluture".

"Dacă mai am bani, mai stropesc. Prin grădină la cartofi stropesc, la gândacii care sunt, la cârtiţe".

După ninsorile puternice din aprilie, premierul Pavel Filip a atenţionat comercianţii să nu profite de necazul fermierilor şi să nu mărească nejustificat preţurile pesticidelor.

 

Lasă un comentariu