După mai bine de 10 ani, fermierii din raionul Dubăsari vor recăpăta dreptul de proprietate pentru terenurile agricole

Fermierii moldoveni care dețin terenuri agricole pe malul stâng al Nistrului s-au confruntat cu un șir de presiuni din partea Tiraspolului. Acum, după mai bine de 10 ani, fermierii din raionul Dubăsari îşi vor recăpăta dreptul de proprietate pentru terenurile agricole. Decizia a fost semnată astăzi la Tighina printr-un protocol de către reprezentantul Chişinăului şi a Tiraspolului.
 
Primele încercări de a-i lăsa fără pământuri au fost făcute la începutul anului 2014. Agricultorii din raionul Dubăsari, ale căror terenuri sunt situate după şoseaua Tiraspol - Camenca, au anunțat că riscă să rămână fără producție agricolă. Administraţia de la Tiraspol insista  atunci ca oamenii să plătească impozite pentru terenurile ce le aparţin.
 
Tot atunci, câțiva oameni au fost somați de forțele de ordine din regiune să-şi părăsească pământurile. În caz contrar, ei riscau să rămână fără tehnica agricolă. Iar în toamna aceluiaşi an, timp de câteva zile, două tractoare ale unor întreprinderi subordonate administraţiei din stânga Nistrului au lucrat mai multe hectare de terenuri care aparțin celei mai mari gospodării ţărăneşti din satul Cocieri, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.
 
Tot în 2014, la mijlocul lunii iunie, în preajma satelor Doroțcaia și Pohrebea, din raionul Dubăsari, au fost săpate șanțuri de jumătate de metru adâncime și lățime, pe o porțiune de opt kilometri. Pentru ca să ajungă cu tehnică agricolă sau cu căruţele la terenurile lor, oamenii au fost nevoiți să parcurgă kilometri în plus. Atunci, reprezentanții Tiraspolului au declarat că săpăturile sunt de fapt niște măsuri antiincendiare. 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu