"După ce Rusia va anexa Crimeea, va veni şi rândul Transnistriei"

Embed:

"După ce Rusia va anexa Crimeea, va veni şi rândul Transnistriei". Declaraţia a fost făcută de directorul de programe IPP, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii Fabrika. Asta în contextul în care Ministerul rus de Externe susţine că declaraţia de independenţă adoptată de Parlamentul din Crimeea este absolut legală.

Astfel, Nantoi consideră că acţiunile din Crimeea sunt dictate de Federaţia Rusă, care, prin intermediul marionetelor din regiune, urmează să-şi realizeze toate planurile meschine.

"Federaţia Rusă a ocupat Crimeea şi marionetele din regiune fac anumite acţiuni cum ar fi referendumul. Scenariul din Ucraina este mult mai grav decât ceea ce noi vedem. Acest sceanariu va ajunge şi la noi. Scopul final al lui Putin este să demonstreze că Ucraina este un stat falit, distrus că nu-şi poate păstra integritatea. După ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va veni şi rândul Transnistriei. Apoi se vor aşeza la o masă de negocieri cu Vestul pentru a semna nişte cârdăşii", a declarat Oazu Nantoi.

Totodată, analistul se arată sigur că în cazul în care Rusia va anexa Crimeea, atunci următorul pas va fi o defensivă militară în Transnistria care ar destabiliza cursul de integrare europeană al ţării.

"Conflictul transnistrean este între Rusia şi Chişinău. Aceste trupe fac parte din Rusia, ele sunt în alertă şi aşteaptă ordinul lui Vladimir Putin să intervină pentru a stopa semnarea Acordului de Asociere. Putin înţelege că dacă Republica Moldova semnează Acordul de Asociere cu UE, atunci în Transnistria nu rămâne populaţie, în afară de militari şi pensionari. De aceea, rămâne de aşteptat ordinul lui Putin", a declarat Nantoi.

Publika.md aminteşte că Parlamentul Republicii Autonome Crimeea a adoptat declaraţia de independenţă a peninsulei. Documentul prevede că proclamarea independenţei este primul pas înainte de alipirea la Rusia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu