După ce furtuna Harvey a devastat Texasul, Louisiana se pregăteşte de inundaţii

După ce statul american Texas a fost devastat de inundațiile determinate de ploile torențiale care au căzut fără încetare începând de vineri, autoritățile se pregătesc de inundații în statul vecin Louisiana pe măsură ce furtuna tropicală Harvey înaintează către Golful Mexic.

Fenomenul meteorologic, pe care președintele american Donald Trump l-a catalogat drept ''epic'', a generat precipitații de aproape 125 de centimetri cubi pe centimetru pătrat — un record pentru o furtună tropicală care a afectat partea continentală a Statelor Unite. Recordul a fost stabilit în Pearland, Texas, la sud-est de Houston, a anunțat marți National Weather Service.

Precipitațiile au căzut fără încetare în Houston, începând de vineri, ziua în care Harvey a atins zona de coasta cu forța unui uragan de gradul 4. De atunci, Harvey s-a transformat în furtună tropicală și a generat inundații masive în Houston și în alte regiuni ale statului Texas.

Miercuri, soarele a apărut pentru prima dată în Houston după zile în șir de ploi torențiale, iar locuitorii au salutat pe rețelele de socializare razele care au răzbătut printre nori.

Marți seară, furtuna era localizată la 115 kilometri sud-vest de Cameron, Louisiana, aducând vânturi de 85 de kilometri pe oră și va atinge din nou zona de uscat miercuri dimineață, după cum a anunțat Centrului Național pentru Uragane din SUA (NHC).

În drumul către Golful Mexic, Harvey s-a alimentat cu energie și umiditate din apele calde, fapt ce a determinat ''ploi catastrofale'' care au căzut în regiunile sud-estice din Texas și în cele din sud-vestul Louisiana, potrivit NHC.

De altfel, în zonele din sud-vestul Louisiana au căzut deja aproximativ 50 de centimetri de precipitații.

Guvernatorul Louisiana, John Bel Edwards, a declarat că pentru acest stat greul nu a trecut încă.

Harvey lovește această regiune la aniversarea a 12 ani de la uraganul Katrina, care a devastat New Orleans, cel mai mare oraș din statul american Louisiana, și a lăsat în urmă circa 1.800 de morți.

Cel puțin 18 persoane au fost confirmate decedate în zona Houston în urma inundațiilor, informează miercuri Washington Post și The Guardian, iar potrivit New York Times oficiali locali au raportat cel puțin 30 de decese confirmate și care ar putea fi asociate dezastrului natural.

În ultimele zile, aproximativ 3.500 de persoane au fost salvate din zonele inundate, iar autoritățile din Houston monitorizează rezervoarele de apă după ce au fost raportate fisuri în diguri. Marți, autoritățile locale i-au îndemnat pe toți rezidenții "să plece imediat" din zona digului de la Columbia Lakes deoarece acesta ''a fost străpuns".

Președintele american Donald Trump și soția sa, Melania, au ajuns marți în Corpus Christi din statul Texas, la circa 350 de kilometri sud-vest de Houston unde șeful statului s-a întâlnit cu guvernatorul Greg Abbott și i-a vizitat pe participanții la acțiunile de intervenție și salvare din zonă. Trump a declarat că dezastrul "a fost de proporții epice'' adăugând că ''nimeni nu a mai văzut așa ceva'' dar și că pagubele produse de Harvey vor face ca acest dezastru natural să fie cel mai costisitor din istoria Statelor Unite.

Confruntat cu cea mai mare calamitate naturală de când s-a instalat la Casa Albă, Trump a cerut o reacție exemplară a autorităților și a promis că guvernul federal al Statelor Unite va veni cu o soluție completă pentru criză, scrie agerpres.ro

Primarul din Houston, Sylvester Turner, a declarat starea de asediu pentru a preveni comiterea de infracțiuni în locuințele evacuate din oraș și pentru a permite echipelor de salvare să intervină. Măsura a intrat în vigoare la miezul nopții (ora 05:00 GMT) și se va încheia la ora 05:00, după cum a scris Turner pe Twitter.

Toți cei 12.000 de membrii ai Gărzii Naționale din Texas au fost mobilizați pentru a ajuta la operațiunile de căutare și salvare, iar FEMA a trimis 8.500 de forțe în Texas și Louisiana.

Circa 5.500 de persoane se aflau în adăposturile din Houston, iar alte peste 30.000 de locuri erau disponibile în adăposturi temporare.

Furtuna a paralizat activitatea economică din regiune. Potrivit Moody's Analytics, Harvey va cauza pierderi de 7 miliarde de dolari, pe lângă pagubele de infrastructură, majoritatea restaurantelor, hotelurilor și a magazinelor rămânând închise zile la rând, a afirmat Mark Zandi, economist la Moody's Analytics pentru publicația USA Today.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu