După aproape 14 ani, activitatea școlilor moldovenești din regiunea Transnistreană cu predare în grafia latină va reveni la normal

Cele opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului, subordonate Chişinăului, au fost persecutate de-a lungul timpului de administraţia Transnistreană. Astăzi, după aproape 14 ani, activitatea școlilor moldovenești din regiunea Transnistreană cu predare în grafia latină va reveni la normal, decizia a fost semnată astăzi la Tighina printr-un protocol de către reprezentantul Chişinăului şi a Tiraspolului.

Şcolile din regiunea transnistreană erau persecutate. În vara anului 2014, profesorii-pensionari care activează la Liceul "Mihai Eminescu" din satul Corjova, deţinători ai aşa-zisei cetăţenii transnistrene, au fost obligaţi să restituie pensiile primite.

Tot atunci, ei au fost informaţi că nu vor mai primi indemnizaţii din bugetul local. Un alt caz s-a produs la începutul anului 2014, când directorul liceului "Lucian Blaga", contabila şi şoferul au fost reţinuţi la întoarcere de la Căuşeni, cu salariile profesorilor. Miliţia transnistreană a confiscat automobilul, banii şi ştampila instituţiei. Directorul liceului a fost învinuit de contrabandă. Tot atunci, conturile bancare ale şcolii au fost blocate. Iar la sfârşitul anului 2013, un grup de miliţieni a intrat cu forţa în liceul "Lucian Blaga".

Mai mulţi profesori au fost interogaţi şi ameninţaţi cu închisoarea. De asemenea, în noiembrie 2013, în curtea liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol a fost întinsă sârmă ghimpată, pentru a izola instituţia de o şcoală subordonată administraţiei de la Tiraspol. Un alt caz grav s-a produs în vara anului 2004, când autorităţile de la Tiraspol au închis şcolile din Bender, Râbniţa şi Tiraspol. Unii părinţi şi profesori au fost arestaţi, clădirile şcolilor au fost puse sub sechestru, iar bunurile din proprietatea acestora au fost distruse. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu